Može se praviti u različitim oblicima i na različite načine, ko kako voli. U ovom tekstu vam otkrivamo kako da vaša gibanica bude vazdušasta i neodoljiva!
Sastojci:
- 500 g kora za gibanicu
- 3 jajeta
- 200 g punomasnog starog belog sira
- 0,25 l kisele vode (ili malo više, po potrebi)
- 1 prašak za pecivo
- malčice ulja (može i ne mora)
- ne treba soliti ako je sir dovoljno slan
Priprema:
- U većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom.
- Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.
- Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja, mada može i bez (ako je sir izuzetno jak).
- Sve dobro promešati.
- Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu.
- Procediti je kao kad cedimo npr. sunđer, ali nežnije - treba da se napravi rastresita gužvica od svake kore, nikako kompaktna više nego što mora.
- Napravljene gužvice ređati tik jednu uz drugu u podmazani visoki pleh.
- Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu "uhvatile" za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih gužvica.
- To što gužvice ređamo direktno u pleh, bez kore na dnu koja služi kao podloga, daje posebnu čar jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu
- Staviti u ugrejanu rernu i peći na 180 stepeni 30-45 minuta - gotovo je kad porumeni i kad već uveliko neodoljivo miriše.
- Kakvog god da vam je oblika gibanica, kada je gotova, postavite 4 šolje i stavite gibanicu na njih naopačke da se hladi nekih 20-ak minuta, da bi ostala vazdušasta pod silom zemljine teže.