NEZABORAVAN UKUS

OVAKO SE PRAVI NAJSAVRŠENIJA USKRŠNJA SARMA: Tajna je u OVOM sastojku! (RECEPT)

Pogledajte koje korake treba da ispratite kod pripreme omiljenog srpskog jela.

Recepti
Autor:
OVAKO SE PRAVI NAJSAVRŠENIJA USKRŠNJA SARMA: Tajna je u OVOM sastojku! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sarma je srpsko tradicionalno jelo koje je nezaobilazno na prazničnoj trpezi.

Sastojci:

  • 700 grama svinjskog mlevenog mesa (od plećke)
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 100 grama slanine
  • 100 grama pirinča
  • pola glavice luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica crvene paprike u prahu
  • 1 lovorov list
  • so
sarma
foto: Shutterstock

Priprema:

  • U smesu za sarmu uvek dodajte nešto suvog mesa, sarma će dobiti finiji ukus, ali ipak morate da pazite da zbog suvog mesa ne bude prežestoka.
  • Pre nego što stavite suvo meso u sarmu obavezno ga prokuvajte.
  • Veoma je bitno da kiseli kupus pre pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.
  • Na dno lonca, pre slaganja sarmi, stavite kožu od slanine.
  • Kada sve pripremite i prodinstate luk, promešajte sve sastojke.
  • Tada možete da počnete sa motanjem sarmi.Uzmite deo smese, oblikujte ga i položite u list kupusa.
  • Meso nežno zarolajte u kupus i na kraju presavite rubove, kako bi smesa za vreme kuvanja ostala unutar lista.
  • Na dno lonca, pre slaganja sarmi, stavite kožu od slanine. Tako ćete sprečiti da sarma zagori.
  • Nakon kože od slanine stavite deo iseckajte kupus, na koji ćete slagati sarme.
  • Kada iskoristite celu smesu i napunite lonac sarmama na vrh stavite ostatak iseckanog kupusa.
  • Sarme sada možete da stavite da se kuvaju oko sat i po.
  • Na kraju možete 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od paradajza.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs