Sarma je srpsko tradicionalno jelo koje je nezaobilazno na prazničnoj trpezi.
Sastojci:
- 700 grama svinjskog mlevenog mesa (od plećke)
- 1 glavica kiselog kupusa
- 100 grama slanine
- 100 grama pirinča
- pola glavice luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica crvene paprike u prahu
- 1 lovorov list
- so
Priprema:
- U smesu za sarmu uvek dodajte nešto suvog mesa, sarma će dobiti finiji ukus, ali ipak morate da pazite da zbog suvog mesa ne bude prežestoka.
- Pre nego što stavite suvo meso u sarmu obavezno ga prokuvajte.
- Veoma je bitno da kiseli kupus pre pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.
- Na dno lonca, pre slaganja sarmi, stavite kožu od slanine.
- Kada sve pripremite i prodinstate luk, promešajte sve sastojke.
- Tada možete da počnete sa motanjem sarmi.Uzmite deo smese, oblikujte ga i položite u list kupusa.
- Meso nežno zarolajte u kupus i na kraju presavite rubove, kako bi smesa za vreme kuvanja ostala unutar lista.
- Na dno lonca, pre slaganja sarmi, stavite kožu od slanine. Tako ćete sprečiti da sarma zagori.
- Nakon kože od slanine stavite deo iseckajte kupus, na koji ćete slagati sarme.
- Kada iskoristite celu smesu i napunite lonac sarmama na vrh stavite ostatak iseckanog kupusa.
- Sarme sada možete da stavite da se kuvaju oko sat i po.
- Na kraju možete 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od paradajza.