Nakon što je Džidži Hadid podelila svoju verziju recepta paste sa votkom, ta pasta se ubrzo našla na... svakom stolu. Rana faza pandemije i karantin iznedrili su pregršt kreativnih jela i mnoge naterali da zavole kuvanje. Okej, kombinacija alkohola i paste definitivno prednjači kao razlog. Napravili smo vege verziju i evo kako je ispala.
SASTOJCI:
- 500g rigatoni testenine
- 1 supena kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- praziluk
- 4 čena belog luka
- 350g pirea od paradajza
- pola kafene kašike čili začina
- 2 kafene kašike votke
- 250 ml kokosovog mleka
- pola kafene kašike soli
- 1/4 kafene kašike bibera
- sveži listići bosiljka
- nutritivni kvasac za vegansku verziju / parmezan za vegetarijansku
PRIPREMA:
Stavite testeninu u ključalu vodu i kuvajte je tik do al-dente, jer će nastaviti da se kuva kada se pomeša sa sosem.
Dinstajte praziluk i beli luk na zagrejanom maslinovom ulju uz konstantno mešanje, otprilike 7 minuta.
Dodajte paradajz pire i ljuspice čilija i kuvajte uz stalno mešanje dok pasta ne počne da se karamelizuje; oko 8-10 minuta.
Dodajte votku i kuvajte stalno mešajući dok ne ispari; otprilike 4-5 minuta. (Više ne bi trebalo da osetite miris alkohola).
Smanjite vatru i dodajte kokosovo mleko, neprestano mešajući dok se ne dobije sos. Začinite solju i biberom.
Dodajte 1/2 šolje vode za testeninu u tiganj i nastavite da lagano mešate.
Kada je testenina skuvana, prebacite je u tiganj, a zatim ukrasite listićima bosiljka i poslužite.
Napomena: dodajte još vode od testenine u sos, ako je previše gust ili suv.
Recept je za 4 porcije.
Prijatno!