SASTOJCI:
Karamelizovani orasi:
- 150 g oraha
- 150 g šećera
Kore:
- 5 jaja, odvojena belanca i žumanca
- 90 g šećera
- 50 g glatkog brašna
- 50 g mlevenih oraha
- prstohvat soli
- 3 g praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
Fil:
- 150 g mleka
- 100 g šećera
- 2 kašičice ekstrakta od vanile
- 30 g brašna
- 200 g putera, sobne temperature
- polovina karamelizoivanih oraha, mlevenih
PRIPREMA:
Karamelizovani orasi: Pripremite srednje veliku činiju koju premažete uljem ili puterom. Mora biti namašćena tako da se orasi ne zalepe za ivice činije.
Stavite šećer u veći tiganj ili lonac od inoksa (ne koristite teflonske tiganje) i stavite na srednje jaku vatru da se otopi, povremeno mešajući tako da se topi ravnomerno (šećer će se prvo zgrudvati, pre nego se počne da se topi i to je normalno, samo nastavite da mešate). Kada se šećer otopi i počne da dobija zlatnu boju, dodajte orahe i drvenom kutlačom sve dobro pomešajte da se rastopljeni šećer ravnomerno raspodeli po orasima. Nastavite da mešate nekoliko minuta dok šećer ne postane smeđe boje i miriei poput karamele. Pažljivo prebacite u podmazanu činiju i pustite da se potpuno ohladi.
Kora: Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Plehu za pečenje dimenzija otprilike 42 x 30 cm dno premažite uljem i prekrijte papirom za pečenje. I papir za pečenje premažite uljem.
Odvojite žumanca i belanca.
U činiji promeštajte brašno, mevene orahe i prašak za pecivo.
Belnaca sa solju istucite u čvrst sneg.
U odvojenoj posudi umutite miskerom žumanca i šećer dok ne dobijete penastu smesu, blede boje, oko 4-5 minuta.
Smesu od žumanaca pažljivo špatulom pomešajte sa snegom od belanaca.
Dodajte suve sastojke i špatulom sve dobro, ali nežno izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Pecite oko 10 minuta, tj. dok čačkalica gurnuta u sredinu ne izađe čista.
Kuhinjsku krpu koja je veća od pleha pospite šećerom u prahu, a čim biskvit izvadite iz rerne , nežno ga okrenite na pripremljenu krpu i uklonite papir za pečenje. Posipajte biskvit s malo šećera u prahu.
Polako zarolajte biskvit s kuhinjskom krpom, rolajući ga od kratkog do drugog kratkog kraja. Ostavite da se potpuno ohladi.
Fil : U manjem loncu izmešajte mleko, šećer, vanilu i brašno. Zagrevajte na srednje jakoj vatri sve dok se ne zgusne poput pudinga. Ulijte u činiju, pokrijte plastičnom folijom pazeći da folija dolazi u kontakt s pudingom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Za brže hlađenje, stavite u frižider.
Ohlađene i karamelizovane orahe podelite na pola. Za film postoje dve opcije, samo je tekstura malo drugačija.
Prva opcija je, fino sameljite jednu polovinu oraha, a drugu sitno naseckajte. Drugi način je, prvu polovinu karamelizovanih oraha stavite u multipraktik i blendajte sve dok se ne formira masna tekstura poput putera(neće biti u potpunosti glatka, jer će se osetiti komadići karamelizovanog šećera i to je u redu), a sitno naseckajte drugu polovinu oraha.
U posebnoj činiji mikserom umutite puter dok ne postane potpuno kremast, oko 5 minuta. Dodajte kašiku po kašiku ohlađenog pudinga i dobro umutite mikserom.
Dodajte karamelizovane oraha i sve dobro umutite da se svi sastojci sjedine.
Pažljivo odrolajte biskvit. Dve trećine kreme premažite ravnomerno po kori i pažljivo zarolajte.
Ostatak fila premažite po celom rolatu i pospite, tj. utisnite iseckane karamelizovane orahe po celoj površini.
Stavite u frižider na najmanje 30 minuta pre posluživanja.
Prijatno!