PREUKUSNA!

TORTA JELISAVETA: Inspirisana našom princezom, kada je jednom probate, pravićete je stalno! (RECEPT)

Specijalitet inspirisan princezom Jelisavetom Karađorđević

Recepti
Autor:
TORTA JELISAVETA: Inspirisana našom princezom, kada je jednom probate, pravićete je stalno! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Savršen spoj ukusa i teksture, pravi se za čas, odobrila Jelisaveta Karađorđević.

Sastojci:

za korice:

  • 7 jaja
  • 250 g šećera
  • 140 g gustina
  • sok i kora od 1 limuna

za krem:

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • pola šipke vanile ili dve kašičice esencije vanile
  • 300 ml slatke pavlake
  • 1 kašika oštrog brašna

za ukrašavanje:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera
  • 2 žumanca, 200g listića ili mlevenih badema, oraha ili lešnika
  • 100 g bele čokolade
  • 30 g crne čokolade

Priprema:

Umutiti čvrst šam od 7 belanaca i 250 g šećera. Tome dodati 7 žumanaca i izmešati. Lagano u prethodnu masu dodavati i mešati 140g gustina, vodeći računa da masa ostane vazdušasta. Na kraju dodati sok i koru od jednog limuna. Masu peći u 4 tanke korice u plehovima za Doboš tortu ili na obrnutoj strani pleha dimenzija 30cm x 24cm oko 12 minuta na 180 C.

Ugrejati slatku pavlaku sa pola šipke vanile na ringli skoro do ključanja. Za to vreme umutiti penasto 6 žumanaca sa 6 kašika šećera i 1 kašikom oštrog brašna. Vrelu slatku pavlaku procediti u tu masu, promešati i nastaviti kuvanje na pari još oko 15 minuta, sve dok krem ne počne da se zgušnjava. Ukoliko se koristi esencija vanile umesto šipke, dodati je u krem nakon kuvanja.

Prohlađenim kremom filovati korice u tankom sloju(sl.6),sačuvati malo krema za preko torte i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi da korice upiju krem i omekšaju. Odozgo možete staviti šerpu s vodom ili drugi teži predmet, da poravnate tortu.

Na kraju tortu premazati preostalim kremom i posuti je listićima badema ili mlevenim bademima, lešnicima ili orasima.

Prijatno!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs