Priprema je jednostavna, a ukuse i boje možete da birate.
SASTOJCI ZA 45-50 KOMADA
- 250 g kristal šećera
- 80 g ili 2 velika belanca
- 50 g šećera u prahu
- 50 g kukuruznog skroba
- 18 g želatina u listićima
- bagremov med
- limun
- pirinčano ulje (ili neko drugo neutralnog ukusa)
PRIPREMA
Potopite želatin u šerpu sa hladnom vodom na 10 minuta da omekša.
Ostavite kristal šećer da proključa zajedno sa kašikom meda (oko 30 g), 70 ml vode i nekoliko kapi soka od limuna; kuvajte na srednje jakoj vatri 8 do 10 minuta, da se šećer pretvori u proziran sirup i dostigne temperaturu od 120 do 125 stepeni Celzijusovih: koristite kuhinjski termometar ili pratite naznačeno vreme pazeći da sirup ostane proziran.
Počnite da mutite belanca mikserom, da dobijete beze smesu.
Skinite sirup sa vatre, istopite isceđeni želatin i sipajte ga u beze neprestano muteći; miksirajte 4-5 minuta.
Podmažite pravougaoni kalup bez dna (22 cm), stavite ga na poslužavnik obložen papirom za pečenje, sipajte smesu, rasporedite je pomoću špatule i ostavite 3 do 4 sata da se stvrdne na sobnoj temperaturi.
Pomešajte šećer u prahu i kukuruzni skrob; pospite „marshmellow“ ovom mešavinom, izvadite ga iz kalupa i isecite oštrim, podmazanim nožem na kocke veličine 3 cm.
Uvaljajte kocke u mešavinu šećera i skroba. Ubacite ih u staklenu teglu ili plastične kese i zadržaće mekoću i svežinu narednih sedam dana.