obavezno pročitajte

OJAČAJTE ORGANIZAM POMOĆU NARANDŽASTOG VOĆA I POVRĆA: Nekoliko recepata kojima je baš teško odoleti!

Donosimo vam i najbolje recepte

Fitnes & Nutricija
OJAČAJTE ORGANIZAM POMOĆU NARANDŽASTOG VOĆA I POVRĆA: Nekoliko recepata kojima je baš teško odoleti!
Foto: Shutterstock

Kada uzmemo u obzir koliko su dani kratki, a temperature niske ne čudi što zimi imamo mnogo manje energije i što se mnogi hvataju „lakih boostera raspoloženja“ u obliku slatkiša, kao i mesne prerađevine za održavanje snage. Ali ishrana koji se sastoji (samo) od ovakvih namirnica nije baš najbolje rešenje. Šta jeste?

Činjenica jeste da je beli šećer loš za nas, ali naše telo i pored toga traži slatko. Zdraviji način da zadovoljite potrebu za slatkim jeste kroz voće - ovaj put predlažemo da to upravo bude narandžasto voće - zatim kroz žitarice, crnu čokoladu, med i malo mlečnih proizvoda, rečju uz pomoć zdravih namirnica koje odražavaju i stabilan nivo energije u telu.

Citrusi, japanska jabuka, šargarepa, bundeva, slatki krompir, žuta paprika i banana - dakle, narandžasti plodovi sadrže fitonutrijent beta-karoten, pektin, antioksidanse i dosta vitamina C. Ovo ih čini važnim za održavanje zdravlja očiju, kardiovaskularnog sistema, organa za varenje, imuniteta, jetre i limfnog sistema, a sprečavaju i isušivanje kože. Evo detalja o svojstvima narandžastog povrća, voća i bobica koji će vam pomoći da postignete sklad, i dovoljnu količinu energije.

BUNDEVA

bundeva
foto: Shutterstock

Iako je većina smatra povrćem, bundeva je - stručno gledano - voće, a u praksi ima osobine i voća i povrća što je čini jedinstvenom. Apsolutno svaki njen deo i/ili prerađevina je koristan: pulpa, seme, ulje i sok. Kuvana bundeva, budući da je slatka i puna skroba, nije pogodna za dijabetičare, ali je za zdrave osobe odličan izvor ugljenih hidrata. Zbog toga što sadrži beta-karoten bundeva je pun pogodak ako brinete o stanju kose i kože. Beta-karoten se najbolje apsorbuje nakon termičke obrade (dakle, ona omiljena čorba od bundeve je dobitna kombinacija).

Bundevu možete peći ili od nje napraviti pire krompir, kao i čorbe, čak i kolače. Ako je dodajete u smoothie, ne zaboravite da su cink i vitamin E neophodni telu za asorpciju vitamina A, drugim rečima - dodajte susam ili druge semenke, orašastih plodova i/ili kašiku nerafinisanog maslinovog ulja u napitak.

Sveža bundeva se kombinuje sa gotovo svim proizvodima i dobro ide uz sva jela ali pri kombinovanje imajte na umu da je termički obrađena bundeva skrobni proizvod, odnosno složeni ugljeni hidrat. Možete je mešati sa slatkim i kiselim voćem, kao i sa začinima. Koristi se i kao prilog uz proizvode životinjskog porekla (osim sa crvenim mesom), a u maloj količini, bundeva se može dodati u žitarice.

Ukoliko imate problema sa gastrointestinalnim traktom, kiselinu, gastritis, čirem ili nadimanjem, trebalo bi da je izbegavate. Dijabetičarima se nikako ne preporučuje da konzumiraju kuvanu bundevu.

BANANA

banane
foto: Shutterstock

Banana je pravi pravcati antidepresiv u formi hrane, jer sadrži aminokiselinu triptofan iz koje se "dobija" hormon sreće, serotonin. Dokazano je da su banane dobre u ublažavanju simptoma PMS-a, nervoze, pa čak i depresije. Banane takođe sadrže kalijum i vitamin B (B6). Kalijum čini banane pogodnim za one koji imaju problema sa varenjem. Pored toga, neophodan je za zgrušavanje krvi, održavanje vodene i kiselinsko-bazne ravnoteže u telu, kao i za proizvodnju glikogena.

BANANA JE SLATKA NAMIRNICA I ZATO JE NE TREBA ZLOUPOTREBLJAVATI. OPTIMALNA KOLIČINA JESTE DVE DO TRI BANANE NEDELJNO, A NABOLJE JE JESTI IH PRE 17:00.

Banana se odlično slaže sa orašastim plodovima, semenkama, avokadom, bobičastim voćem, slatkim i kiselim voćem. Banane se ne preporučuju osobama koje pate od dijabetesa, prekomernog zadržavanja vode u telu i povećane viskoznosti krvi (tzv. gusta krv). Smanjeni unos banana preporučuje se tokom menopauze, kod endometrioze, arterijske hipertenzije i upalnog artritisa.

JAPANSKA JABUKA

kaki jabuk, japanska jabuka
foto: Shuterstock

Bogata antioksidansima, japanska jabuka je dobra za kardiovaskularni sistem, efikasna je kao deo ishrane koja se fokusira na povećanje gvožđa, pa čak i lečenje anemije. Kao i banana, kombinuje se sa orasima, semenkama, avokadom, bobičastim voćem i slatkim i kiselim voćem. Važno je da je zrela, u suprotnom će biti štetna za probavni sistem zbog velike količine tanina. Čak i potpuno zreo plod ne treba jesti kod nekih crevnih bolesti, zatvora, čira, upale pankreasa i dijabetesa.

KUMKVAT

kumkvat
foto: Shutterstock

Kumkvat je jedan od najboljih izvora vitamina C, antioksidansa i antidepresiva (a za razliku od banane, kumkvat se ističe po tome što ima moć da razredi krv). Podržava zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema, kao i jetre. Sadrži supstance koje smiruju i smanjuju anksioznost. Zimi se može kupiti zamrznut, dodati u čaj i dezerte i pomešati sa medom.

ULJE OD KUMKVATA JE TAKOĐE KORISTAN PROIZVOD KOJI REGENERIŠE ISPUCALE USNE, A MOŽE SE NANOSITI I DECI POSLE 1 GODINE.

Ne preporučuje se osobama sa dijabetesom, urolitijazom, čirevima, ozbiljnim bolestima gastrointestinalnog trakta i žučne kese.

POMORANDŽA

Pomorandže
foto: Shutterstock

Ovi sočni narandžasti citrusi su pouzdan izvor vitamina C, kalijuma, kao i folne kiseline. Pomorandža je dobra za prevenciju anemije, kardiovaskularnih bolesti i održavanje zdravlja urinarnog sistema. Iako ima nizak glikemijski indeks potrebno je kosultovati se sa lekarom oko konzumiranja narandži (kao i oko bilo kog drugog voća, uostalom). Takođe, ne bi trebalo da jedete pomorandže ukoliko imate giht, upalne procese u usnoj duplji, kao i u akutnim fazama gastrointestinalnih bolesti.

PAŽLJIVO SA CEĐENIM SOKOM OD POMORANDŽE: ON SADRŽI VISOK NIVO ŠEĆERA I KISELINE, ALI NE I DIJETESKA VLAKNA. BOLJE JEDITE CELE POMORANDŽE ILI IH BLENDIRAJTE I DODAJTE U SMOOTHIE.

ZIMSKI RECEPTI ZA PODIZANJE ENERGIJE I IMUNITETA

PALAČINKE OD BUNDEVE

Za 2 osobe:

  • 250-300 g bundeve
  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna od spelte
  • himalajska so, biber po ukusu
  • 1 kašika kokosovog ili maslinovog ulja

Prirema:

  1. Narendajte bundevu
  2. Pomešajte je sa umućenim jajetom i brašnom, posolite i pobiberite po ukusu
  3. Formirajte palačinke i pržite u podmazanom tiganju dva do tri minuta sa svake strane

POTAŽ OD BUNDEVE

Za 2 osobe:

  • 200-250 g bundeve
  • 1 kašika kokosovog ili maslinovog ulja
  • coconut milk - 100 ml mleka od
  • 2 čaše vode
  • himalajska ili morska so po ukusu

Priprema:

  1. Bundevu isecite na kocke i kuvajte 10 minuta
  2. Kada omekša (pazite da je ne prekuvate), dodajte kokosovo mleko i vodu pa izmiksajte blenderom
  3. Smesu prespite u šerpu, pustite da provri, dodajte začine i ulje

MUS OD BANANE I AVOKADA

Za 1 osobu:

  • 1 banana
  • 1/2 avokada
  • voda po ukusu

Priprema:

Izblendirajte sve sastojke u blenderu

ČAJ OD KUMKVATA

Za 1/2 litre čaja:

  • 150 g smrznutog kumkvata
  • 1/2 pomorandže
  • 1 štapić cimeta
  • 3-4 karanfilića
  • 500 ml vode
  • 2-3 kafene kašike kokosovog šećera ili sirupa ili 1 kafena kašika meda

Priprema:

  1. Zagrejte smrznuti kumkvat na špretu 5 do 7 minuta, ali ne tako da provri
  2. Sameljite bobice i sitno iseckajte pomorandžu
  3. Pomešajte sa cimetom i karanfilićem i ostavite da odstoji 10 minuta
  4. Pomešajte smesu sa vodom (zagrejanu do 85°C, ne više). Dodajte šećer

MED OD KUMKVATA

Potrebno:

Kumkvat i med u istim razmerama.

Priprema:

  1. Isperite i sameljite kumkvat, možete i napraviti pire u blenderu
  2. Pomešajte sa medom

KOLAČ OD POMORANDŽE

Za kalup od 20 cm::

  • 2 jajeta
  • ⅔ šolje kokosovog ili običnog šećera (ili manje, po ukusu)
  • 3/4 šolje kokosovog brašna
  • 2 kašike paška za pecivo
  • 1 pomorandža
  • 1 kašika narendane kore od pomorandže
  • 4 kašike kokosovog ulja (može se zameniti maslinovim uljem)
  • Začini (cimet, đumbir) po ukusu

Za glazuru:

  • 1kašika kokosovog ulja
  • 50 g crne čokolade sa 60-70% kakaa

Priprema:

  1. Blenderom napravite pire od pomorandže. Dobijenu smesu pomešajte sa puterom, 1/2 mere šećera, žumancima, brašnom, korom i praškom za pecivo
  2. Umutite belanca sa preostalim šećerom
  3. Pažljivo sjedinite dve smese
  4. Dno kalupa posuti cimetom i sipati testo. Pecite na 180 stepeni 35 minuta.

Glazura :

  1. U loncu na laganoj vatri pomešajte kafenu kašiku kokosovog ulja i izlomljenu čokoladu
  2. Neprekidno mešajte silikonskom ili drvenom lopaticom dok se čokolada ne otopi
  3. Ostavite da se ohladi 5 minuta i prelijte preko biskvita
  4. Umesto čokoladne glazure, biskvit možete premazati kokosovim uljem ili mlekom i po vrhu posuti kokosove ljuspice
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs