Kopriva je ukusna, pogotovo kuvana i tada nalikuje spanaću. Najbolje je da je jedete u rano proleće kada su joj listovi još uvek mladi i puni gvožđa. Koprivu posle cvetanja nemojte jesti jer joj listovi mogu biti pomalo gorki.
Ova biljka je izuzetno korisna za lečenje malokrvnosti i čišćenje krvi.
U berbu koprive krenite sa rukavicama i kesom. Nađite mesto daleko od ulice i zagađenja, i berite samo vrhove koprive. Kada je donesete u kuću operite je dobro u hladnoj vodi i nekoliko puta je isperite.
Predstavljamo vam jedan recept koji će vas oduševiti. On uključuje koprivu koja se sprema kao nadev za picu!
Za testo je potrebno:
500g belog oštrog brašna
1 kesica kvasca
1 kašičica soli
300ml vode
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
U posudu stavite brašno so i kvasac, izmešajte suve sastojke kašikom da se sjedine, zatim dodajte vodu polagano mešajući dok masa ne bude kompaktna. Zatim pokrijte posudu krpom i neka odstoji 15 min. Nakon tog vremena radnu površinu poprskajte sa uljem, a onda testo iskrenite na nauljenu površinu.
Razmažite nešto ulja i po rukama i lagano kuvajte testo na radnoj površini dok se ulje ne upije u njega. Tako pripremljeno testo ostavite da stoji još sat vremena.
Dok testo narasta, pripremite nadev od koprive. Za dve velike pice vam je potrebno oko 100 g koprive.
U jednu šerpu stavite vodu i so i pustite da provri, a onda potopite koprivu i ostavite da proključa jedno dva minuta. Procedite koprivu, lagano je prtiskajte sa kašikom dok se dobro ne ocedi.
Zatim je grubo isecite u jednu činiju, pa joj dodajte do 50g mocarele, narendanog parmezana, so i svež biber.
Testo koje je nakvasilo podelite na dva dela, zatim ih na radnoj površini razvucite u pravilne i tanke krugove. Tako pripremljeno testo stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni do 4 minuta.
Kada testo postane hrskavo, stavite na njega nadev od koprive i vratite u rernu na 3 minuta da se zapeče.
Vaš specijalitet sa koprivom je gotov! Uživajte!