Luk iseckati sitno, a kelerabu, celer, tikvicu i krompir na kocke srednje veličine.
Na mešavini putera i ulja, na srednjoj vatri izdinstati crni luk dok ne omkeša, ali da ne požuti. Dodati ostalo povrće i kašičicu soli, i sve zajedno dinstati još desetak minuta, poklopljeno. Napola omekšalo povrće naliti sa oko 1.3 litra vode. Ne više, a može malo manje ako volite baš guste čorbe. Kuvati do vrenja, pa na tišoj vatri još oko 20-25 minuta, poklopljeno, da tečnost ne isparava mnogo.
Procediti supu u drugu šerpu, a povrće ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Pomešati sa supom, dodati kašičicu soli i malo belog bibera, pa kuvati do ponovnog vrenja.
Skinuti sa vatre, dodati sok pola limuna, pavlaku za kuvanje i sitno naseckanu mirođiju. Probati, ukus treba da bude prijatno kiselkasto osvežavajući, sa tek blagim nagoveštajem pikantnosti od bibera.
U tanjir za serviranje sipati čorbu, dodati na sredinu kašičicu razmućene kisele pavlake, narendati malo korice limuna, posuti sa malo sveže mlevenog bibera, i ukrasiti grančicom sveže mirođije, od one druge polovine veze koja je preostala.