Za letnje večeri

Sangrija za uzavrelu krv

Zamislite samo situaciju: Subota veče, vi sedite na balkonu i pijuckate hladnu sangriju, a u pozadini negde svira lagana španska muzika. Ma kome još treba more
Recepti
20:20h
Sangrija za uzavrelu krv
Foto: Shutterstock
  • 120 minuta
  • Jednostavno
  • Za 10 osoba

Sastojci

  • 1 l vina (Sangrije)
  • 200 g šećera (može i manje, zavisi od ukusa)
  • 250 ml prirodnog soka od narandže
  • 250 ml mineralne vode
  • 200 ml rakije od kruške
  • 200 ml ruma
  • Sezonsko voće: Breskve, trešnje, višnje, grožđe, jabuke, kruške...
  • Sok od limuna (Po želji)
  • kockice leda (po želji)

Reč „sangrija“ potiče od španske reči „sangre“ što u prevodu znači „krv“. Iako dolazi sa prostora Španije i Portugala, sangrija je postala piće koje se i kod nas neretko konzumira. Za one koji ne znaju, radi se o voćnom vinu koje se dekoriše različitim vrstama voća, a koje varira od regiona do regiona. Postoje dve vrste ovog pića, i to Sangria i Sangria Blanco, gde se u prvom slučaju voće dodaje crnom, a u drugom slučaju belom vinu. Prilikom pravljenja sangrije, možete dati mašti na volju, a evo i klasičnog načina na koji se ona može pripremiti:

U jednoj većoj činiji pomešajte šećer, vino, rum, rakiju od kruške i voće pa ostavite da tako odstoji par sati.

Dodajte sok od narandže i mineralnu vodu te sve dobro promešajte i ostavite da odstoji na hladnom mestu pa promešajte svakih pola sata.

Poslužite rashlađenu u visokim čašama sa kašikama za voće.

Naš predlog je da voće stoji što duže u alkoholu, jer će tada biti ukusnije. Da bi piće bilo "lakše" smanjite količine alkohola, dodajte kockice leda i sok od limuna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs