Reč „sangrija“ potiče od španske reči „sangre“ što u prevodu znači „krv“. Iako dolazi sa prostora Španije i Portugala, sangrija je postala piće koje se i kod nas neretko konzumira. Za one koji ne znaju, radi se o voćnom vinu koje se dekoriše različitim vrstama voća, a koje varira od regiona do regiona. Postoje dve vrste ovog pića, i to Sangria i Sangria Blanco, gde se u prvom slučaju voće dodaje crnom, a u drugom slučaju belom vinu. Prilikom pravljenja sangrije, možete dati mašti na volju, a evo i klasičnog načina na koji se ona može pripremiti:
U jednoj većoj činiji pomešajte šećer, vino, rum, rakiju od kruške i voće pa ostavite da tako odstoji par sati.
Dodajte sok od narandže i mineralnu vodu te sve dobro promešajte i ostavite da odstoji na hladnom mestu pa promešajte svakih pola sata.
Poslužite rashlađenu u visokim čašama sa kašikama za voće.
Naš predlog je da voće stoji što duže u alkoholu, jer će tada biti ukusnije. Da bi piće bilo "lakše" smanjite količine alkohola, dodajte kockice leda i sok od limuna.