Ukoliko volite da eksperimentišete sa tradicionalnim jelima i ukusima, i uz to volite knedle, onda je ovo jelo pravi izbor za vas. Naime, reč je o knedlama sa spanaćem koje se služe uz kremasti potaž od bundeve i hrskave komadiće pržene slaninice. Ukusno, bogato i raskošno jelo divnih boja, ukusa i zanimljivih tekstura koje će zadovoljiti i one najprobirljivije. Budući da je vrlo dekorativno, može biti odličan izbor ukoliko vaša deca ne vole da jedu spanać ili bundevu, jer će im se u ovoj varijanti sigurno dopasti. Kako znamo da ste nestrpljivi, odmah prelazimo na recept.
Knedle od spanaća sa potažem od bundeve i hrskavom slaninicom
Potrebno je (za dve osobe):
- 75 g bajatog hleba iseckanog na kockice (prethodno odstranite koru)
- 45 g obarenog spanaća
- 1 srednji crni luk
- 25 ml mleka
- 15 g buđavog sira ili nekog drugog jakog sira po izboru
- 5 g bosiljka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 jaje
- ½ kašike speltinog brašna
- prstohvat muskatnog oraščića
- so i biber po ukusu
Za potaž:
- 100 g očišćene i iseckane bundeve
- 50 ml bujona
- 50 g mesnate slaninice
- 1 kašika maslinovog ulja
- začinsko bilje po ukusu (origano, bosiljak, majčina dušica…)
- malo peršuna za dekoraciju
Priprema:
Crni luk iseckajte i propržite na maslinovom ulju, da postane staklast. Spanać i bosiljak iseckajte, pa pomešajte sa kockicama hleba. Zatim dodajte luk, jaja, mleko, rendani sir, brašno, so i muskatni oraščić. Sve sastojke dobro sjedinite, pa ostavite „testo” pola sata „da odmori”. Nakon toga, od testa praviti knedle željene veličine, pa ih kuvajte u kipućoj vodi oko 20 minuta.
Za potaž, obarite kockice bundeve u bujonu, pa dobro izblendajte štapnim mikserom kako biste dobili glatku kremastu teksturu. Dodajte začinsko bilje po ukusu i po želji malo soli i bibera.
Slaninicu iseckajte na kockice, pa propržite na malo maslinovog ulja, a zatim ocedite višak masnoće.
Sipajte potaž u dublji tanjir, preko njega rasporedite nekoliko knedli, sve pospite prženom slaninicom i po želji dekorišite svežim peršunom.
Prijatno!