Svečani jelovnik

Predlog trpeze za Badnje veče: Posna jela za srce i dušu! (RECEPTI)

Na trpezi se veče uoči Božića obavezno nalazi i suvo i sveže voće, kao i posne grickalice poput oraha, kikirikija i drugih orašastih plodova

Recepti
Autor:
Predlog trpeze za Badnje veče: Posna jela za srce i dušu! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

U većini sprskih porodica naBadnje veče priprema se posebna, svečana trpeza koja podrazumeva obavezno posna jela.

Na trpezi se veče uoči Božića obavezno nalazi i suvo i sveže voće, kao i posne grickalice poput oraha, kikirikija i drugih orašastih plodova, a neki na Badnje veče iznose pšenicu sa svećicom u sredini koju pale tokom čitanja molitve kada se cela porodica okupi za stolom.

Badnje veče je veseo dan na koji išekujemo najradosniji hrišćanski praznik - Rođenje Hristovo ili Božić, pa se trpeza priprema onoliko bogato kolike su mogućnosti, ali naravno s merom i treba paziti da ne ostaje posne hrane koja će se sutradan, kada se Božićni post završi, baciti.

Predlažemo da ove godine za Badnje veče trpezu obogatite sledećim jelima, u kojima će uživati cela porodica.

Specijalna riblja čorba

Sastojci: riba po želji, 3 glavice crnog luka, šoljica ulja, 1/2 caše belog vina, čaša soka od paradajza, so, biber, malo sirćeta, suva ljuta paprika, 3 kesice začina za riblju čorbu, mali komadi rečne mešane ribe (rep i glava) u količini po želji.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

riblja čorba
foto: Shutterstock

Ako niste ljubiteljk riblje čorbe, predlažemo savršen recept za najukusniji riblji paprikaš:

Sastojci: 1,5 kg somovine ili druge rečne ribe, 1 kg luka, 4 dl belog vina, 1 kašika sirćeta, 1,5 dl ulja, 1 kašičica ljute mlevene paprike, 1 kašičica slatke mlevene paprike, 4 zrna bibera, 1 kašika paradajz pirea, 1 kašika peršunovog lišća, 1 kašičica celerovog lišća, mleveni biber, so po ukusu.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

Riblji Paprikaš
foto: Shutterstock

Badnje veče definitivno ne može da prođe bez savršeno spremljenog prebranca. Predlažemo ovaj savršen recept za "tučeni" prebranac:

Sastojci: kilogram tetovca, 3 - 4 glavice crnog luka, nekoliko čena belog luka, list lorbera, zrna bibera,

Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka, kašika masti ili ulja, mlevena paprika, so, biber.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

tučeni prebranac, prebranac, Pasulj
foto: Shutterstock

Za prilog predlažemo dekorativni posni slani rolat:

Sastojci: 1 posni margarin, 100 g posnih krekera, 1 tunjevina, 150 g krastavčića, 2 kisele paprike, 2 kore oblande.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

posni rolat
foto: Letina kuhinja

Ovako veliki praznik i svečani dan ne može da prođe ni bez dobrog dezerta. Zato vam predlažemo savršenu posnu tortu koja s razlogom nosi naziv Čarobna torta!

Sastojci za kore: 500 ml vode, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 4 kašike kakaa, 320 g brašna, 3 kašike ulja, pola kesice praška za pecivo (1 kašičica), 50 g mlevenih oraha, 50 g kokosa.

Preliv za kore: 200 ml vode, 4 - 5 kašika marmelade/džema, 1 štangla posne čokolade.

Za fil: 1 litra vode, 2 pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 150 g šećera, 200 g margarina, 50 g mlevenog posnog keksa, 100 g iseckane posne čokolade.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

torta, posna torta
foto: Printscreen/ youtube/ Serpica Recepti

Šta vi spremate za Badnje veče?

Podelite sa nama u komentarima!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs