U većini sprskih porodica naBadnje veče priprema se posebna, svečana trpeza koja podrazumeva obavezno posna jela.
Na trpezi se veče uoči Božića obavezno nalazi i suvo i sveže voće, kao i posne grickalice poput oraha, kikirikija i drugih orašastih plodova, a neki na Badnje veče iznose pšenicu sa svećicom u sredini koju pale tokom čitanja molitve kada se cela porodica okupi za stolom.
Badnje veče je veseo dan na koji išekujemo najradosniji hrišćanski praznik - Rođenje Hristovo ili Božić, pa se trpeza priprema onoliko bogato kolike su mogućnosti, ali naravno s merom i treba paziti da ne ostaje posne hrane koja će se sutradan, kada se Božićni post završi, baciti.
Predlažemo da ove godine za Badnje veče trpezu obogatite sledećim jelima, u kojima će uživati cela porodica.
Specijalna riblja čorba
Sastojci: riba po želji, 3 glavice crnog luka, šoljica ulja, 1/2 caše belog vina, čaša soka od paradajza, so, biber, malo sirćeta, suva ljuta paprika, 3 kesice začina za riblju čorbu, mali komadi rečne mešane ribe (rep i glava) u količini po želji.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

Ako niste ljubiteljk riblje čorbe, predlažemo savršen recept za najukusniji riblji paprikaš:
Sastojci: 1,5 kg somovine ili druge rečne ribe, 1 kg luka, 4 dl belog vina, 1 kašika sirćeta, 1,5 dl ulja, 1 kašičica ljute mlevene paprike, 1 kašičica slatke mlevene paprike, 4 zrna bibera, 1 kašika paradajz pirea, 1 kašika peršunovog lišća, 1 kašičica celerovog lišća, mleveni biber, so po ukusu.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

Badnje veče definitivno ne može da prođe bez savršeno spremljenog prebranca. Predlažemo ovaj savršen recept za "tučeni" prebranac:
Sastojci: kilogram tetovca, 3 - 4 glavice crnog luka, nekoliko čena belog luka, list lorbera, zrna bibera,
Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka, kašika masti ili ulja, mlevena paprika, so, biber.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

Za prilog predlažemo dekorativni posni slani rolat:
Sastojci: 1 posni margarin, 100 g posnih krekera, 1 tunjevina, 150 g krastavčića, 2 kisele paprike, 2 kore oblande.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

Ovako veliki praznik i svečani dan ne može da prođe ni bez dobrog dezerta. Zato vam predlažemo savršenu posnu tortu koja s razlogom nosi naziv Čarobna torta!
Sastojci za kore: 500 ml vode, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 4 kašike kakaa, 320 g brašna, 3 kašike ulja, pola kesice praška za pecivo (1 kašičica), 50 g mlevenih oraha, 50 g kokosa.
Preliv za kore: 200 ml vode, 4 - 5 kašika marmelade/džema, 1 štangla posne čokolade.
Za fil: 1 litra vode, 2 pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 150 g šećera, 200 g margarina, 50 g mlevenog posnog keksa, 100 g iseckane posne čokolade.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

Šta vi spremate za Badnje veče?
Podelite sa nama u komentarima!