Sastojci: 3 kg oljuštenih tikvica, 250 g paradajz sosa, 500 g crnog luka, 100 g šećera, 2 kašike soli, 300 ml biljnog ulja, 1 kašika limunovog soka, 1 kašičica mlevenog bibera, 1 kašika sirćeta.
Priprema: Iseckajte tikvice, uklonite semenke i sipajte u veću šerpu sa debelim dnom. Zagrevajte na laganoj temperaturi sve dok ne omekšaju, pa ocedite višak tečnosti.
Isrpžite crni luk na malo ulja dok ne postane zlatno braon, pa dodajte u tikvice. Sve zajedno malo ispasirajte štapnim mikserom.
Dodajte paradajz sos, so, limun, biber i ostatak ulja, pa krčajte oko sat vremena na niskoj temperaturi uz povremeno mešanje. Pet minuta pre nego što isključite, dodajte šećer i sirće.
Smesu sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite, pa umotajte ćebetom i ostavite da se potpuno ohladi. Odložite na mračno i tamno mesto, sa ostalom zimnicom.