Sastojci: 2 kg jagoda, malina ili kupina (plodovi moraju biti zreli), 1 kg šećera, 500 ml vode.
Priprema: Operite voćkice, ako su u pitanju jagode odstranite peteljke. Ostavite da se voće ocedi na cediljki. Za to vreme, skuvajte sirup od vode i šećera - neka se kuva 5 do 7 minuta od trenutka ključanja, tako da postane gušći, ali da ne dobije belu boju.
Oceđeno voće stavite u šerpu i prelijte vrućim šećernim sirupom i poklopite da malo odstoji. Voćkice će pustiti malo vode i razrediti sirup. Kada se potpuno ohladi, procedite tečnost i stavite na vatru da ključa 5 do 7 minuta, pa njime ponovo prelijte voće i ostavite da se potpuno ohladi. Ponovite postupak još jednom.
Ako želite da sirup bude baš gust, stavite više šećera i kuvajte duže.
Nakon trećeg ključanja sirupa, voćkice prebacite u sterilisane tegle i prelijte vrućim sirupom. Zatvorite dobro i umotajte u ćebe. Kad se potpuno ohladi, odložite u ostavu sa ostalom zimnicom.