Sastojci: 2 kg zrelog paradajza, 2 kašike soli, 6 kašika šećera, 1 kašika sirćetne kiseline, desetak kuglica graška, 1 kašika semena mirođije, 2 lista lovora, nekoliko kapi limunske kiseline, nekoliko čenova belog luka.
Priprema: Operite paradajz hladnom vodom i uklonite peteljke. Na mestu gde je bila peteljka svaki paradajz probušite čačkalicom, pa stavite paradajz u prethodno sterilisane tegle, zajedno sa belim lukom, mirođijom i lovorom. Ako želite da bude ljuto, stavite i malo ljute mlevene paprike.
Prokuvajte vode koliko je potrebno da prekrije paradajz i nalijte ključalu vodu, pa ostavite da stoji 15-20 minuta. Zatim vodu pažljivo prospite iz tegle, pa paradajz prelijte novom proključalom vodom. Odlijte je nakon deset minuta.
Zatim spremite marinadu za kiseljenje: Prokuvajte 2,1 l vode sa soli i šećerom i neka nakon ključanja krčka 5-10 minuta. Zatim prelijte preko paradajza da pokrije sve povrće. Paradajz može i da pliva u vodi. Zatim dodajte sirćetnu i limnsku kiselinu.
Zatvorite tegle sterilisanim poklopcima, okrenite naopačke, umotajte u ćebe i ostavite da se ohladi. Ohladđeno odložite na tamno i hladno mesto.