Potrebni sastojci:
- 500 g listova za lazanje
- 500 g spanaća (opran, očišćen i osušen)
- 700 g rikota sira
- 500 g mocarele
- 200 g gorgonzole
- 100 g parmezana
- 3 jajeta
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 0.5 kašičice indijskog oraščića
- So i biber po ukusu
Za bešamel sos
- 1.2 l mleka
- 60 g putera
- 60 g brašna
- 1 kašika blagog senfa
- so i biber po ukusu
Priprema:
Za bešamel, kuvati brašno u zagrejanom puteru dok ne pozlatni. Postepeno dodati mleko, uz redovno mešanje. Kuvati dok se sos blago ne zgusne. Sos treba da bude tečniji nego obično, jer se koristi testo za lazanje koje se ne kuva. Testo će pokupiti tečnost. Ugasiti ringlu i začiniti senfom, solju i biberom. Fino naseckati luk i beli luk i dinstati u maslinovom ulju dok ne omekšaju i postanu providni. Preliti spanać kipućom vodom da omekša. Ostaviti da se ohladi pod hladnom tekućom vodom i dobro ocediti, gnječeći ga rukama. Sitno iseckati. Pomešati spanać sa narendanim parmezanom, smrvljenom gorgonzolom i rikotom. Dobro promešati. Dodati prženi luk i beli luk, jaja, muskatni oraščić, so i biber po ukusu, i dobro promešati. Kašikom izvaditi malo bešamel sosa, na dno pleha. Staviti jedan sloj listova lazanje odgore. Preliti bešamel sosom, poprskati delom smese od spanaća i složiti kriške mocarele. Ponoviti postupak dok ne iskoristite sve sastojke. Na kraju staviti još jedan sloj listova za lazanje, bešamela i mocarele. Zagrejati rernu na 180 stepeni (ventilator). Peći lazanje 40 minuta. Ostaviti da se blago ohlade, iseći ih i servirati.
(Stil.kurir.rs/24kitchen)