Potrebni sastojci:
- 100g zlatnog kristal šećera
- ½ kašičice sitne morske soli
- narendana kora limuna
- 120g putera
- 200g ljuspica kokosa
- 150g semenki susama
- 50g mlevenog badema
- 3 jajeta srednje veličine
- 350g bele čokolade
- 125g brusnica
Priprema:
- Zagrejati rernu na 200°C.
- Staviti šećer, so, koru limuna i puter u šerpu i otopiti na srednjoj vatri. Ostaviti sa strane. Sipati kokos u veliki pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni 5 minuta.
- Paziti i povremeno promešati kokos da se ravnomerno ispeče. Kada je kokos pečen, izvaditi iz rerne i sipati u veliku posudu sa semenkama susama i mlevenim bademom.
- Promešati i sipati otopljeni puter pa ponovo promešati. Dodati jaja i promešati da se sve dobro sjedini. Ostaviti da se blago ohladi. Obložiti pleh papirom za pečenje.
- Oblikovati smesu u 20 malih kupa (visine 4cm i prečnika 5cm) i složiti na obložen pleh.
- Peći u rerni 20 do 25 minuta dok se ne stvrdne i vrhovi ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. U međuvremenu otopiti čokoladu na pari, uz povremeno mešanje.
- Kada se čokolada otopi, umočiti kolačiće i posuti svaki sa 3 do 4 bobice šumskog voća.
- Savet: Umočiti u čokoladu dok su kolači još topli, jer će čokolada bolje prianjati. Bela čokolada se može zameniti crnom ili se čak i ne mora koristiti. Kolači se mogu čuvati nekoliko dana u hermetičkim posudama.
(Stil.kurir.rs/24kitchen)