U svom kulinarskom arsenalu Gordon Remzi ima na desetine različitih recepata za pripremu palačinki – od onih običnih, slanih i slatkih do raznih začinskih fantazija od jaja, brašna i mleka s dodatkom egzotičnih dodataka poput kumina, đumbira i kokosa. Uspešnost tih kombinacija ipak zavisi od dobrog testa za palačinke. Slavni britanski šef priznaje da se savršena glatka smesa postiže ako sve sastojke mešate žicom, a mleko postepeno pridružujte drugim sastojcima.
Osnovni recept Gordona Remzija za savršene palačinke:
Sastojci:
- 125 grama brašna
- 2 srednje velika jaja
- 300 ml mleka
- prstohvat morske soli
- 1 kašičica otopljenog putera
Priprema:
1. Brašno pomešajte sa solju. 2. Jaja istucite žicom. 3. U sredini brašna napravite rupu pa je ispunite smesom jaja i dodajte otopljeni puter. 4. Polako ulivajte mleko u smesu jednom rukom, a drugom rukom mešajte smesu žicom. 5. Pustite da testo malo odstoji. 6. Zagrejte tiganj. Dodajte nekoliko kapi ulja pa ispecite palačinke na uobičajeni način.
Prijatno!