Iza egzotičnog naziva jela krije se ukiseljeni, aromatični beli luk koji lako možete napraviti kod kuće.
Prema tradicionalnim recepturama beli luk treba da stoji u sirćetu godinama (najmanje jednu, ali sedam je idealno) sve dok ne poprimi plavkastu zelenkastu ili smeđkastu boju.
Nakon stajanja u mešavini sirćeta, meda i začina, beli lik fermentira, postaje mekši, blaži i ukusniji i dobija voćnu notu. Srećom, ukusni dodatak jelima možete dobiti i u nešto kraćem vremenskom roku. Iako neće fermentirati, moći ćete uživati u njegovom ukusu.
Osim belog lika trebaće vam i balzamiko, vinsko sirće, med i so.
Sastojci za torshi seer:
- 4 glavice belog luka
- 1 šoljica balzamika
- 1 šoljica vinskog sirćeta
- 1/3 šoljice suvog grožđa
- 2 kašičice meda
- 2 kašičice soli
- 2 grančice tamijana
Priprema:
1. Stavite beli luk u sterilisanu teglu.
2. Zakuvajte obe vrste sirćeta, suvo grožđe, med, so i tamijan pa prelijte preko belog lukai pokopite.
3. Čuvajte na hladnom i mračnom mestu najmanje 6 nedelja pre posluživanja.
Prijatno!