Probajte

Ukiseljen beli luk: Delikates s Istoka koji nikog ne ostavlja ravnodušnim! (RECEPT)

Torshi seer je bliskoistočnai delikatesa koja se poslužuje kao predelo i savršena je na tanjiru s maslinama i finim sirom, uz čašu vina.

Recepti
Autor:
Ukiseljen beli luk: Delikates s Istoka koji nikog ne ostavlja ravnodušnim! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Iza egzotičnog naziva jela krije se ukiseljeni, aromatični beli luk koji lako možete napraviti kod kuće.

Prema tradicionalnim recepturama beli luk treba da stoji u sirćetu godinama (najmanje jednu, ali sedam je idealno) sve dok ne poprimi plavkastu zelenkastu ili smeđkastu boju.

Nakon stajanja u mešavini sirćeta, meda i začina, beli lik fermentira, postaje mekši, blaži i ukusniji i dobija voćnu notu. Srećom, ukusni dodatak jelima možete dobiti i u nešto kraćem vremenskom roku. Iako neće fermentirati, moći ćete uživati u njegovom ukusu.

Osim belog lika trebaće vam i balzamiko, vinsko sirće, med i so.

Sastojci za torshi seer:

  • 4 glavice belog luka
  • 1 šoljica balzamika
  • 1 šoljica vinskog sirćeta
  • 1/3 šoljice suvog grožđa
  • 2 kašičice meda
  • 2 kašičice soli
  • 2 grančice tamijana

Priprema:

1. Stavite beli luk u sterilisanu teglu.

2. Zakuvajte obe vrste sirćeta, suvo grožđe, med, so i tamijan pa prelijte preko belog lukai pokopite.

3. Čuvajte na hladnom i mračnom mestu najmanje 6 nedelja pre posluživanja.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs