trikovi za najbolju sarmu

Kuvar otkriva: Ovako se pravi najsavršenija sarma ikada! (RECEPT)

U nastavku pročitajte koje korake treba da ispratite kod pripreme omiljenog srpskog jela

Recepti
Autor:
Kuvar otkriva: Ovako se pravi najsavršenija sarma ikada! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sarma je srpsko tradicionalno jelo koje je nezaobilazno na novogodišnjoj prazničnoj trpezi.

Kuvar Berislav Lacković otkrio je svoje trikove za pripremu savršene sarme.

  • U smesu za sarmu uvek dodajte nešto suvog mesa, sarma će dobiti finiji ukus, ali ipak morate da pazite da zbog suvog mesa ne bude prežestoka.
  • 'Pre nego što stavite suvo meso u sarmu obavezno ga prokuvajte.''
  • Veoma je bitno da kiseli kupus pre pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.
  • Kada sve pripremite i prodinstate luk, promešajte sve sastojke. Tada možete da počnete sa motanjem sarmi.
  • Uzmite deo smese, oblikujte ga i položite u list kupusa.
  • Meso nežno zarolajte u kupus i na kraju presavite rubove, kako bi smesa za vreme kuvanja ostala unutar lista.
  • 'Na dno lonca, pre slaganja sarmi, stavite kožu od slanine. Tako ćete sprečiti da sarma zagori.
  • Nakon kože od slanine stavite deo iseckajte kupus, na koji ćete slagati sarme.
  • Kada iskoristite celu smesu i napunite lonac sarmama na vrh stavite ostatak iseckanog kupusa.
  • Sarme sada možete da stavite da se kuvaju oko sat i po.
  • Na kraju možete 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od paradajza.

Sastojci:

  • 700 grama svinjskog mlevenog mesa (od plećke)
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 100 grama slanine
  • 100 grama pirinča
  • pola glavice luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica crvene paprike u prahu
  • 1 lovorov list
  • so
  • biber po želji

Sarma sa krompirom: Omiljeno srpsko jelo na drugačiji način osvaja na prvi zalogaj! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Glavici kupusa odvojite listove i iseckajte koren na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli.
  • Beli i crni luk sitno iseckajte, te slaninu iseckajte na male kockice.
  • Luk prodinstajtr na malo ulja da uvene.
  • U mleveno meso dodajte so, biber, crvenu papriku, dinstani luk, slaninu iseckanu na kockice i pirinač, te dobro promešajte.
  • Po potrebi dodajte malo vode.
  • U listove kupusa zamotajte meso i presavite rubove.
  • Ostatak kupusa iseckajte na rezance, složite u lonac i uz malo vode i sve zajedno kuvajte 1,5 sat na laganoj vatri.

Ovako se sprema posna sarma: Mešavina povrća u kupusovom listu postaće vam omiljeno jelo! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs