Sarma je srpsko tradicionalno jelo koje je nezaobilazno na novogodišnjoj prazničnoj trpezi.
Kuvar Berislav Lacković otkrio je svoje trikove za pripremu savršene sarme.
- U smesu za sarmu uvek dodajte nešto suvog mesa, sarma će dobiti finiji ukus, ali ipak morate da pazite da zbog suvog mesa ne bude prežestoka.
- 'Pre nego što stavite suvo meso u sarmu obavezno ga prokuvajte.''
- Veoma je bitno da kiseli kupus pre pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.
- Kada sve pripremite i prodinstate luk, promešajte sve sastojke. Tada možete da počnete sa motanjem sarmi.
- Uzmite deo smese, oblikujte ga i položite u list kupusa.
- Meso nežno zarolajte u kupus i na kraju presavite rubove, kako bi smesa za vreme kuvanja ostala unutar lista.
- 'Na dno lonca, pre slaganja sarmi, stavite kožu od slanine. Tako ćete sprečiti da sarma zagori.
- Nakon kože od slanine stavite deo iseckajte kupus, na koji ćete slagati sarme.
- Kada iskoristite celu smesu i napunite lonac sarmama na vrh stavite ostatak iseckanog kupusa.
- Sarme sada možete da stavite da se kuvaju oko sat i po.
- Na kraju možete 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od paradajza.
Sastojci:
- 700 grama svinjskog mlevenog mesa (od plećke)
- 1 glavica kiselog kupusa
- 100 grama slanine
- 100 grama pirinča
- pola glavice luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica crvene paprike u prahu
- 1 lovorov list
- so
- biber po želji
Sarma sa krompirom: Omiljeno srpsko jelo na drugačiji način osvaja na prvi zalogaj! (RECEPT)
Priprema:
- Glavici kupusa odvojite listove i iseckajte koren na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli.
- Beli i crni luk sitno iseckajte, te slaninu iseckajte na male kockice.
- Luk prodinstajtr na malo ulja da uvene.
- U mleveno meso dodajte so, biber, crvenu papriku, dinstani luk, slaninu iseckanu na kockice i pirinač, te dobro promešajte.
- Po potrebi dodajte malo vode.
- U listove kupusa zamotajte meso i presavite rubove.
- Ostatak kupusa iseckajte na rezance, složite u lonac i uz malo vode i sve zajedno kuvajte 1,5 sat na laganoj vatri.
Ovako se sprema posna sarma: Mešavina povrća u kupusovom listu postaće vam omiljeno jelo! (RECEPT)