brzo, lako, jeftino i ukusno

6 recepata za posne slatke pite: Lepše od svakog kolača i torte! (FOTO)

Ako su vam standarndi posni kolači već dosadili, predlažemo vam savršene slatke pite

Recepti
Autor:
6 recepata za posne slatke pite: Lepše od svakog kolača i torte! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Posne slatke pite olakšavaju nam dane Božićnog posta. Donosimo vam 6 recepata za slatke posne pite. Na vama je da se latite posla i otkrijete koja od njih vam se najviše dopada!

Bogata bosanska baklava sa orasima

foto: Profimedia

Sastojci: 1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu, 900 g mlevenih oraha, 100 g krupno seckanih oraha, 150 g šećera, 250 g putera i 100 ml ulja.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Pita sa jabukama i orasima

foto: Shutterstock

Sastojci: 500 g kora za pitu; 1 kg kiselih jabuka; 200 g mlevenih oraha; šećer; ulje; cimet; vanilin šećer.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Pita sa bundevom

foto: Shutterstock

Sastojci: 800 g tankih kora za pitu; 1 kg bundeve; vanilin šećer po želji; cimet po ukusu; 3 kašike ulja; šećer; šećer u prahu.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Pita sa suvim šljivama

foto: Profimedia

Sastojci: 2 pakovanja tankih kora, 1 kg mlevenih oraha, 500 g suvih šljiva, 1,5 kg šećera, 3 kesice vanilin šećera, 1 l vode, 1 limun, ulje.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Posna pita sa višnjama

foto: Shutterstock

Sastojci:

Za biskvit: 2 šolje brašna (šolja od 2 dl); 1 šolja narendanog biljnog margarina; 1 dl mlake vode; malo soli.

Za nadev: 500 g očišćenih višanja; 1/2 šolje šećera; 1/2 limuna (sok i kora); 2 kašike brašna; prah šećer; komadić margarina.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Đul pita

foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 500 g brašna; 300 g oraha; 100 g suvog grožđa; 300 g šećera; ulje; sok od limuna; vanila.

Priprema: Zamesiti brašno sa malo mlake vode i polakašike ulja, kao za svaku pitu. Testo podeliti na dva dela, pokriti salvetom i ostaviti malo da odstoji. Na sto staviti čist stoljnjak i razvući kore. Kore prosušiti, poprskati vrelim uljem, presaviti sve četiri strane za veličinu pleha, ponovo poprskati uljem, posuti orasima i suvim grožđem pa uviti pomoću stoljnjaka u čvršću rolnu. Od druge kore napraviti istu takvu rolnu.

Iseći pitu na jednake komade, i staviti ih u namazan pleh tako da se vidi nadev. Pitu ispeći pa napraviti sirup od šećera i vode. Staviti da se ušpinuje, dodati vanilu i sok od limuna i preliti pažljivo. Đul pitu pokriti salvetom i ostaviti da pita upije sav sok.

Ne propustite Stilovu rubriku TRPEZA, zbirku najlepših recepata!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs