Sastojci:
- 600 grama pire krompira
- 75 grama narendanog sira
- 2 naseckanog mladg luka
- 1 lagano tučeno jaje
- 3 kašike brašna (za smesu)
- 50 grama brašna (za kasnije)
- biljno ulje (za prženje)
- kisela pavlaka (za posluživanje)
Foto: Shutterstock
Priprema:
- U velikoj posudi promešajte zajedno pire krompir, sir, mladi luk, jaje i tri kašike brašna.
- Dobijenu smesu podelite na 12 jednakih delova.
- Od svakog napravite kuglicu koju ćete razvaljati u malenu palačinku.
- Ostatak brašna (50 grama) stavite u plitku posudu.
- Svaku palačinku s obe strane stavite u posudu i utrljajte u brašno.
- Zagrejte 3 do 4 kašike biljnog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Mora biti dovoljno ulja kako bi dno tiganja bilo premazano.
- Pecite 2 do 3 ćufte zajedno ili onoliko koliko ih stane u tiganj. Pecite ih dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave s obe strane, otprilike 3 do 4 minuta.
- Po potrebi dodajte još ulja nakon što ispečete "prvu turu. Nemojte pretrpavati tiganj i okretati prerano.
- Prebacite na tanjir obložen papirnatim ubrusom i odmah ih posolite.
- Poslužite uz kiselu pavlaku i ukrasite dodatno naseckanim mladim lukom.
Napomena:
Ako smesa s pire krompirom izgleda previše suvo, dodaj još jedno jaje. Ako izgleda previše mokro, dodajte još jednu kašiku brašna.
Ukoliko vam je ostalo viška pire krompira od ručka, možete napraviti savršenu večeru u kojoj će uživati cela porodica
Budi deo Stil zajednice.