Čorba od tikvica
Potrebno je: 2 manje tikvice; 1 šargarepa; 1 šaka pečene leblebije; 1 šaka oljuštenog semena bundeve; malo soli; malo bibera; voda.
Priprema: Tikvice i šargarepu izrendajte pa im dodajte vodu. Posolite i stavite biber. Sve stavite na ringlu da se kuva. U secku sameljite seme bundeve i leblebiju. Ako je čorba ključala 15 minuta, dodajte joj samlevenu leblebiju i seme bundeve. Poslužite toplo.
Pasta sa patlidžanom
Potrebno je: Testenina po želji; 2 patlidžana; 3 čena belog luka; 2 kašike maslinovog ulja, malo soli, malo bibera, parmezan ili neki drugi sir po izboru.
Priprema: Patlidžan oljuštite pa isecite na kockice. Propržite ga kratko na maslinovom ulju. Kada se skoro isprži dodajte mu zgnječen beli luk i začine. Sve promešajte pa pomoću blendera ili štapnog miksera pretvorite u pire. Dodajte pire u skuvanu, vruću testeninu. Izmešajte i dodajte sir po izboru.
Musaka od patlidžana
Potrebno je: 2 veća patlidžana; 1 šargarepa; 1 glavica crnog luka; 2 čena belog luka; 300 grama mlevenog mesa; 1 jaje; 2 kašike pavlake; začini; ulje.
Priprema: Patlidžan oljuštite, pa isecite na tanke trake i poslolite. Luk izrendajte, kao i šargarepu pa kratko propržite. Dodajte meso i sve krčkajte par minuta zajedno sa začinima. Vatrostalnu činiju premažite uljem pa je obložite šnitama od patlidžana. Zatim stavite meso, pa onda preko opet stavite patlidžan i sve pecite oko 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Pavlaku i jaje umutite sa malo soli pa prelijte preko musake. Pecite još 10 minuta.