Sastojci:
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Pile dobro očistite, operite i osušite.
- Natrljajte je dobro sa spoljne strane i iznutra posolite i premažite maslacem.
- Grančicu ruzmarina sitno naseckajte i natrljajte po piletu.
- U unutrašnjost piletine stavite presečeni limun, grančicu ruzmarina, listove lovora i beli luk, te prelijte uljem.
- Pecite u rerni na umerenoj temperaturi, često dodajući ulje i maslac koji se rastopio. Po potrebi dolivajte vodom i pilećom supom.
- Gotovo je kad je lepo zarumeni, a meso bude mekano (viljuškom ubodite meso, ako lagano izlazi, meso je pečeno).
- Pile naseckajte na lepe komade i prelijte s malo masnoće od pečenja.
Saveti:
- Kako bi ostala sočna, treba je pripremiti za pečenje. Dan ranije uvaljajte je u so ili jednostavno dobro istrljajte krupnom solju i maslacem, te ostavite da prenoći.
- Ako ste ljubitelji intenzivnijih ukusa, napravite mešavinu od meda, timijana, soli i otopljenog maslaca. Tako ćete zadržati vlažnost mesa, a korica će biti rumena i hrskava.
- Neke porodice vole da pune pile, a nadev zavisi od mašte domaćina. Može biti napravljen od iznutrica pomešanih s hlebom, lukom i pančetom, ali i kestenima, prazilukom i mrvicama.
- Stavite nadev u pile pre pečenja, kada je već noć odležala namašćena i nasoljena. U tom slučaju važi savet za duže pečenje na nižoj temperaturi jer će je sam nadev vlažiti pa se neće presušiti.
Ako želite da pile bude vaš najveći adut kada dočekujete goste, sledite ova pravila
Budi deo Stil zajednice.