Sastojci:
- 1 pile ( 3 do 4 kg)
- so
- biber
- maslac
- ulje
- limun
- 2-3 grančice ruzmarina
- 2-3 listića lovora
- 2 čena belog luka
Saveti za najbolji roštilj: Ovako se spremaju najsočniji ćevapi, piletina, grilovano povrće!
Priprema:
- Pile dobro očistite, operite i osušite.
- Natrljajte je dobro sa spoljne strane i iznutra posolite i premažite maslacem.
- Grančicu ruzmarina sitno naseckajte i natrljajte po piletu.
- U unutrašnjost piletine stavite presečeni limun, grančicu ruzmarina, listove lovora i beli luk, te prelijte uljem.
- Pecite u rerni na umerenoj temperaturi, često dodajući ulje i maslac koji se rastopio. Po potrebi dolivajte vodom i pilećom supom.
- Gotovo je kad je lepo zarumeni, a meso bude mekano (viljuškom ubodite meso, ako lagano izlazi, meso je pečeno).
- Pile naseckajte na lepe komade i prelijte s malo masnoće od pečenja.
Saveti:
- Kako bi ostala sočna, treba je pripremiti za pečenje. Dan ranije uvaljajte je u so ili jednostavno dobro istrljajte krupnom solju i maslacem, te ostavite da prenoći.
- Ako ste ljubitelji intenzivnijih ukusa, napravite mešavinu od meda, timijana, soli i otopljenog maslaca. Tako ćete zadržati vlažnost mesa, a korica će biti rumena i hrskava.
- Neke porodice vole da pune pile, a nadev zavisi od mašte domaćina. Može biti napravljen od iznutrica pomešanih s hlebom, lukom i pančetom, ali i kestenima, prazilukom i mrvicama.
- Stavite nadev u pile pre pečenja, kada je već noć odležala namašćena i nasoljena. U tom slučaju važi savet za duže pečenje na nižoj temperaturi jer će je sam nadev vlažiti pa se neće presušiti.
Lagana brzinska večera bez griže savesti: Piletina sa tikvicama i čeri paradajzom! (RECEPT)