Evo kako da napravite najmekaniju i najukusniju pitu sa koprivom!
Potrebni sastojci:
- 200 grama brašna
- Četiri jaja
- 250 grama koprive
- 100 grama kisele pavlake
- Dva decilitra jogurta
- Dva decilitra ulja
- Decilitar mleka
- Pola kesice praška za pecivo
- 100 grama sitnog sira
- So po ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Koristite vrhove mlade koprive koje ćete najpre oprati vrućom vodom i iseckati je na sitne komade.
Zatim, u dubljoj posudi umutite jaja, dodajte jogurt i sir, ulje, malo soli, iseckanu koprivu, brašno i prašak za pecivo, pa sve to dobro izmešajte.
U podmazan pleh nalijte testo i pecite dok pita ne počne da "rumeni".
U međuvremenu, pripremite preliv.
Umutite mleko sa pavlakom, malo posolite i dodajte kašiku ulja. Izvadite pitu iz rerne i isecite je na željene komade, zatim je prelijte i vratite još pet minuta u rernu da se zapeče.
Za pripremanje ove pite umesto koprive možete da koristite i neki drugi "zeleniš" – spanać, blitvu, zelje.