Vasina torta

Potrebno je za koru: 5 jaja, 5 kašika šećera, kašika prezli, 100 g mlevenih oraha.

Za fil: 1 dl mleka, 200 g mlevenih oraha, 9 kašika šećera, 3 štangle čokolade, pomorandža, 5 jaja, 150 g rastopljenog putera.

Priprema: Za koru umutite čvrst sneg od pet belanaca. Umutite pet žumanaca sa šećerom, pa dodajte prezle i orahe. Na kraju umešajte sneg od belanaca i preručite u podmazani pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi, a kad se ispeče, ostavite je da se ohladi.

Za fil prokuvajte mleko, te u njega ubacite mlevene orahe, četiri kašike šećera i čokoladu. Nacedite sok od pomorandže, dodajte pet žumanaca, pa krem kuvajte na pari. Kuvani krem prohladite, pa ga umutite s margarinom. Posebno umutite šam od pet belanaca sa pet kašika šećera.

Koru filujte kremom od oraha, a celu tortu premažite šamom od belanaca. Držite je do služenja u frižideru.


Jelovnik za Vaskrs: Opustite se uz najukusnije domaće đakonije! (RECEPTI)

shutterstock-1051887452.jpg
Foto: Shutterstock

Reforma torta

Potrebno je za koru: 10 belanaca; 300 g šećera; 300 g mlevenih oraha; 1 vanilin šećer; 2 kašike brašna.

Fil: 10 žumanaca; 180 g šećera; 50 g čokolade; 1 vanilin šećer; 250 g umućenog putera; seckani orasi za ukrašavanje

Priprema: Ulupati belanca sa šećerom pa dodati badem, vanilin šećer i brašno. Peći u podmazanom plehu nekoliko kora, u zavisnosti od veličine.

Dok se kore hlade, napraviti fil tako sto ćete na pari skuvati žumanca i šećer i dodati otopljenu čokoladu i vanilu. Mutite dok se ne izjednači i sklonite da se ohladi. Kada se ohladi dodajte umućeni puter, dobro umutite da se sjedini i filujte kore i celu tortu. Pospite iseckanim orasima.

Domaći čokoladni kolač: Bolji od bilo koje torte! (RECEPT)

shutterstock-222581791.jpg
Foto: Shutterstock

Starinska torta sa orasima

Potrebno: 6 jaja; 200 g šećera, 150 g oraha, 100 g brašna, 2 kašike prezli.

Za fil: 2 jaja, 200 g oraha, 200 ml mleka, 30 g brašna, 20 ml ruma, 250 maslaca, 200 šećera u prahu, 100 g seckanih oraha.

Priprema: U posudu staviti 6 jaja, pa dodati šećer i dobro umešati mikserom. Zatim dodati orahe i brašno. Mešati dok se smesa sjedini pa peći oko 45 minuta, na temperaturi od 190 stepeni Celzijusa.

U šerpu sipamo 2/3 mleka. Odvojimo žumance i belance. U žumance dodamo brašno i ostatak mleka. Sjedinimo sve lepo, zatim sipamo u vrelo mleko u šerpi. Kada fil dobije gustoću, sklonimo ga sa ringle.

Umutimo šećer u prahu i maslac u posebnoj činiji. Dodamo mu ohlađen fil i sve mikserom sjedinimo. Dodamo rum i mlevene orahe. Mešamo dok se krem sjedini.. Ispečenu koru isečemo na dve jednake kore pa filujemo. Celu tortu premažemo filom. Tortu ukrasimo seckanim orasima.

Za najradosniji praznik spremite dobru staru domaću tortu koja će oduševiti ukućane