Portuglaska salata sa konzerviranim sardinama
Prema receptu kuvara Džordža Mendeza napravite savršen ručak ili večeru.
Sastojci:
- 2-4 crvene paprike
- zelene salata
- sveži italijanski peršun
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- jabukovo sirće
- dimljena crvena paprika
- 2 konzerve sardina
- so
- sveže meveni beli biber
Jedite sardine što češće, i živećete dugo i bez bolesti: Evo zašto!
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 Celzijusa
- Papriku prelijte maslinovim uljem i posolite , a zatim pecite na papiru za pečenje 30 minuta, ili dok ne “zagori”, tako što ćete okretati na svakih pet minuta.
- Paprike stavite u posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoje 15 minuta kako bi omekšale i otpustile kožu.
- Kašikom ili zadnjim delom noža ostružite veći deo pocrnele kože od paprike, ali ostavite nekoliko mrlja kako biste sačuvali “zadimljeni” ukus.
- Iseckajte stabljike paprike i naseckajte ih na pola, a zatim uklonite semenke.
- Meso paprike iseckajte na trake da dobije oblik fileta sardine.
- Stavite trake paprike u posudu i dodajte 2-3 kašike maslinovog ulja i 2-3 kašike sirćeta.
- Dobro promešajte i pustite da odstoji barem pola sata.
- Iseckajte zelenu salatu na komadiće veličine zalogaja i pomešajte s celim lišćem peršuna prema ukusu.
- Ocedite sardine i iseckajte ih na pola po dužini, a zatim uklonite i odbacite kosti i višak kože ako želite
- Sardine grubo naseckajte na manje komade i pomešajte sa salatom i peršunom.
- Dodajte malo soka od ukiseljene pečene paprike i ponovno promešajte.
- Na tanjiru složite osnovni sloj ukiseljene pečene paprike, sloj zelene salate i mešavine sardina na vrhu, te završite s još jednom kašičicom maslinovog ulja.
- Dodajte sirće, morsku so i sveže mleveni beli biber i još nekoliko traka paprike.
Večita dilema: Da li je tunjevina u konzervi zdrava ili živi otrov?
Jaja na ribarski način
Sastojci:
- 1 konzerva sardina
- 1 mala lukovica šalote, narezana na kriške
- nekoliko grančica svežeg peršuna
- 2 sitno seckana čena belog luka
- sveže mleveni crni biber
- so
- 4 jaja
- tost i vrući sos za posluživanje
Zbog čega se zaista posti sredom i petkom: Kada na vodi, a kad su dozvoljeni riba i ulje!
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 Celzijusa i zagrejte posudu za posluživanje u rerni pet minuta.
- Stavite sardine, iseckajte lukovicu šalote, seckani peršun i seckani beli luk u zagrejanu posudu.
- Dodajte crni biber i vratite posudu u rernu šest minuta.
- Izvadite posudu iz rerne, razbijte četiri jaja u posudi i lagano ih dodajte na vrh smese sardina.
- Posolite i i pobiberite, a onda vratite posudu još sedam minuta u rernu, dok se belanca ne skuvaju.
- Sklonite posudu i ostavite je da odstoji pet minuta , a onda poslužite sa tostom i vrućim sosom.
Namaz od grčkiog jogurta i sardine
Sastojci:
- 2 konzerve sardina
- 20 dag svežeg sira
- 20 dag grčkog jogurta
- sok od pola limuna
- crvena paprika
- za posluživanje kruh ili krekeri
Đuveč sa ribom: Post nije muka! (RECEPT)
Priprema
- U blenderu umutite sardine, sveži sir, grčki jogurt i sok od limuna.
- Mešajte dok ne dobijete glatku smesu, pa posolite, pobiberite i namažite na tost.
Kulinarski hit: Uz ovaj prilog ide i riba i meso, a ukus je neverovatan!