Korisno znati

Prestanite s lošim navikama: 7 najčešćih grešaka prilikom brijanja nogu!

Noge blago otiču dok spavate i to može da dovede do toga da se dlačice povuku dublje u folikulu. Zato, kad se noge obriju pre spavanja, mugu duže da ostanu glatke
Nega
17:08h Autor:
Prestanite s lošim navikama: 7 najčešćih grešaka prilikom brijanja nogu!
Foto: Shutterstock

Iako vam je brijanje dlačica na nogama možda ritual, da li ste sigurni da sve radite ispravno? U nastavku slede saveti zahvaljujući kojima će vam koža na nogama biti glatka, meka i savršeno obrijana.

Počinjete s brijanjem čim uđete u kaduStručnjaci savetuju da u vodi, ipak, provedete oko 15 minuta, pre nego što počnete s brijanjem jer će to omekšati dlake i otvoriti folikule. Međutim, ne valja ni preterivati jer će se koža smežurati, pa nećete moći temeljno da obrijete noge.

OVDE pročitajte kako da rešite problem uraslih dlačica.

Noge brijete ujutro

Bolje je uveče, pre spavanja. Noge blago otiču dok spavate i to može da dovede do toga da se dlačice povuku dublje u folikulu. Zato, kad se noge obriju pre spavanja, mugu duže da ostanu glatke.

Brijanje "na suho"Bez obzira na to koliko vam se žuri, nemojte to da radite. Nanesite na noge penu s hidratantnim sastojkom jer će tako brijač lakše kliziti, a vi ćete izbeći ogrebotine i mogućnost da se posečete. U slučaju krajnje nužde, čak i pena koju koristite za kosu dobro će poslužiti.

OVDE pročitajte kako da izdepilirate bikini zonu.

Koristite brijač s jednim žiletomTo je u redu, s vremena na vreme. No, za svakodnevno korišćenje stručnjaci preporučuju brijač sa četiri ili pet oštrica. Rezultat će biti glatka koža, a "probiće" se i do teško dostupnih mesta, poput kolena i gležnjeva.

Ne menjate brijač dovoljno čestoBrijač neće efikasno obavljati posao ukoliko ga ne zamijenite na prvi znak tuposti. Preporučeni rok trajanja je između pet do 10 brijanja. Stari i iskorišćeni može da uzrokuje oštećenja kože i crvenilo, pa postoji opasnost od nakupljanja bakterija, što može da izazove infekcije.

OVDE pročitajte šta sve pomaže kod suve kože.

Brijanje u pravcu suprotnom od rasta dlakaU prvom potezu, isključivo brijte noge prema dole, u pravcu rasta dlaka, a ako imate osetljivu kožu, nemojte ih uopšte brijati prema gore, odnosno suprotno od pravca rasta dlaka. Iako brijanje prema gore može dublje da ukloni dlaku, to takođe povećava mogućnost da se posečete ili da se koža inficira i iziritira. U slučaju da su vam dlačice kraće i da ste dobro ugrejali kožu, brijanje suprotno od smera rasta dlačica mnogo je sigurnije.

Koristite partnerov brijačBrijači namenjeni muškoj bradi i licu nisu toliko efikasni za žensku kožu. Stoga se držite brijača koji su namenjeni ženama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs