Sačuvajte život

Prepoznajte srčani udar: 10 simptoma koje ne smete da previdite!

Ponekad simptomi srčanih problema mogu da budu složeni: nije ih lako prepoznati, a spremni smo da ih pripišemo nečemu drugom
Medicina
14:22h Autor:
Prepoznajte srčani udar: 10 simptoma koje ne smete da previdite!
Foto: Thinkstock

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u svetu od kojih godišnje umre 17,3 miliona osoba. Procenjuje se da će ova brojka da raste svake godine i da će do 2030. godine 23 miliona ljudi umreti od bolesti srca i krvnih sudova.

Prema Svetskoj kardiološkoj federaciji, najmanje 80 odsto prevremenih smrti zbog bolesti srca i krvnih sudova može da se izbegne ako se osnovni rizični činioci, kao što su pušenje, loše navike u ishrani i fizička neaktivnost, stave "pod kontrolu". Prosečno srce kuca 72 puta u minutu, 100.000 puta dnevno, 3.600.000 puta godišnje i 2,5 milijardi puta tokom života. Pazite na njega!

Vitaminska bomba od suvog voća po receptu ruskog akademika: Za zdravo srce i jak imunitet!

Ponekad simptomi srčanih problema, od kojih je među najčešćima infarkt miokarda (kako se obično naziva srčani udar), mogu da budu složeni: nije ih lako prepoznati, a spremni smo da ih pripišemo nečemu drugom, kao što je "pokvareni stomak", umor ili bol u mišićima. Naučite da prepoznate simptome koji upućuju na probleme sa srcem pre nego što je prekasno! Ovo je deset najčešćih simptoma srčanog udara:

1. Teskoba

Srčani udar može da uzrokuje intenzivnu teskobu ili strah od smrti. Osobe koje su preživele infarkt primetile su da su se čudno osećale pre samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.

2. Neprijatnost u grudima

Bol ili neprijatnost u grudima je čest i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično lociran u središtu grudne kosti ili malo ulevo i može da ima oblik pritiska. Pacijenti osećaju kao da im je "slon seo na grudi", objašnjava doktorka Džin Meksvini, začetnica istraživanja simptoma srčanih bolesti kod žena. Međutim, nije svaki bol u grudima simptom za srčani udar – ponekad može da potekne od nekog sasvim drugog stanja.

Otprilike 25 do 50 odsto žena se ne podudara s "muškom" dijagnozom začepljenih sudova. Njihov problem je smanjeni protok krvi u sitnim krvnim sudovima. Isto tako, muškarci i žene boluju od različitih simptoma srčanih bolesti.

"Žene ređe imaju holivudski tip srčanog udara kakav imaju muškarci. Ređe simptom opisuju kao bol – kažu da osećaju pritisak", tvrdi doktor Noel Beri Merc.

7 vrsta bolova koje ne treba ignorisati: Bol u leđima može da ukazuje na infekciju bubrega!

3. Kašalj

Neprestano kašljanje može da bude simptom slabosti srca, rezultat nakupljene tečnosti u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj.

4. Umor

Posebno kod žena, neobičan umor može da se primeti za vreme srčanog udara, isto kao i nekoliko dana pre samog udara. Konstantni umor nemojte uvek da pripisujete vremenu, već kontaktirajte lekara za pregled.

5. Mučnina i gubitak apetita

Osećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu retki kada je u pitanju srčani udar. Abdominalni otok povezan s ovim srčanim problemom može da utiče i na apetit.

3 čudesna tibetanska recepta: Podmladite se, sačuvajte se od srčanog i moždanog udara i stresa!

6. Bol u drugim delovima tela

U većini slučajeva, bol počinje u grudima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, vilicu i stomak. Međutim, moguć je izostanak bola u grudima, a da se on javi u drugim delovima tela. Isto tako, u zavisnosti od dela srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može da oseti bol u levoj ili desnoj ruci. Ne postoji pravilo.

7. Brzi i nepravilan puls

Lekari tvrde da povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora da bude zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je popraćen vrtoglavicom ili osećajem slabosti i gubitkom daha, može da bude znak srčanog udara, slabosti srca ili aritmije. Ako se aritmija ne tretira, može da dovede do moždanog udara ili iznenadne smrti!

8. Znojenje

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtevne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar.

Simptomi raka debelog creva: Ako se otkriju u ranijoj fazi, bolest je izlečiva!

9. Otoci

Srčani udar može da uzrokuje skupljanje tečnosti u telu, što uzrokuje oticanje stopala, zglobova, nogu ili stomaka. Obratite pažnju na naglo gojenje i gubitak apetita.

10. Slabost

Neke osobe mogu da osećaju jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana pre samog srčanog udara, kao i za vreme samog infarkta. Ako osećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte lekara.

Zašto je dijabetes tihi ubica: Njegove simptome mnogi previde!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs