spremno za krznenog drugara

Psiholog otkriva: Evo u kojoj godini je dete zrelo za kućnog ljubimca!

Roditelji su često u dilemi da li detetu da kupe kućnog ljubimca ili ne jer strahuju da će na kraju sva briga spasti na njih

Vaše dete & vi
Autor:
Psiholog otkriva: Evo u kojoj godini je dete zrelo za kućnog ljubimca!
Foto: Shutterstock

Mnoga istraživanja dokazuju važnost druženja i igre s kućnim ljubimcima na psihički razvoj dece.

Pored toga što usrećuju mališane i prave mu društvo u igri, oni ga uče mnogim veštinama, razvijaju empatiju, samopouzdanje, disciplinu i odgovornost, ali isto tako smiruju i raduju odrasle.

PsihologAna Janković otkriva kada treba detetu kupiti ljubimca, to jest u kom uzrastu je ono spremno da se stara o njemu.

Tajni znakovi kućnih ljubimaca: Ako pas radi ovih 10 stvari, jasno vam stavlja do znanja da vas voli!

foto: Shutterstock

"Deca do tri godine obično se brzo zasite i životinja i igračaka. Njima zapravo i nije potreban ljubimac, osim ako on već nije u porodici, jer ne znaju kako da se ophode prema njemu. Često vuku životinje za rep ili uši, ali ne iz obesti, već nisu svesna da je to živo biće.

Tek nakon tri i po godine mogu da razumeju reakciju životinje. Potreba za kućnim ljubimcem najviše je izražena kod predškolaca, posebno kod jedinaca, dece koja u komšiluku nemaju vršnjaka i kod stidljivih mališana", kaže ona.

Sedam godina je idealan uzrast da dete dobije četvoronožnog drugara.

Životinje ih obožavaju: Ova 4 horoskopska znaka su savršeni vlasnici kućnih ljubimaca!

foto: Shutterstock

"Tada je dovoljno zrelo da zna kako životinja nije igračka, već ima potrebe i osećanja, mora da se nahrani, prošeta. U ovom uzrastu dobijaju nove obaveze, pa uče i kako da se brinu o ljubimcu i tako stiču odgovornost", zaključuje psiholog.

Kućni ljubimci: Lek za tugu i najbolji prijatelji vašeg zdravlja

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs