signali kao alarm

Naučite da prepoznate muke kod svog kućnog ljubimca: Ovo su tajni znakovi mačaka da trpe nesnosan bol!

U veterinarskoj praksi je bol kod životinja odavno prepoznat. Zbog toga, oni primenjuju doktrinu "pretpostavimo bol"

Zanimljivosti 28.11.2018. - 14:24h Autor: Stil/Dnevno.rs
Foto: Profimedia

Životinje su vrlo vešte u prikrivanju bola koji trpe, a razlog je evolutivne prirode. Ukoliko pokazuju stanje bola ili neke bolesti, mnogo pre postaju plen predatora.

 

Mačke su u tom smislu pravi “majstori”. Ono što je dobro u prirodi, u kućnim uslovima predstavlja pravu muku za vlasnike, piše Petface.

 

Mačke ne umeju da govore pa nam i ne mogu reći da ih nešto boli.

 

Bolna stanja uglavnom prati promena ponašanja koje treba znati prepoznati.

 

Bolesti koje obično prati i bol su: artritis, bolesti zuba, bolesti urinarnog trakta, bolesti kostiju, tumori i traume.

 

Kako mačke produžavaju život ljudima: Lekovite moći krznenih ljubimaca!

foto: Profimedia

Promena nivoa aktivnosti

 

Ukoliko mačka postane manje aktivna ili počne više da spava, treba pomisliti da ima neku nelagodnost koja je povezana sa bolom.

 

Mačke sa artritisom ne žele da menjaju položaj tela ili izbegavaju skakanje na više delove nameštaja što su do tada redovno radile. Isto tako, mogu postati hiperaktivne, nemirno trče, skaču i teško nalaze poziciju za odmor.

 

Griženje i lizanje

 

Obično vlasnici pojačano griženje i lizanje delova tela povezuju sa prisustvom parazita ili alergija. Međutim, mačke imaju običaj da ližu ili grickaju one delove tela koji trpe bol.

 

Ovo je značajan simptom jer može da izazove oštećenja kože koja su potom podložna različitim bakterijskim ili gljivičnim infekcijama.

 

Oglašavanje

 

Ukoliko mačka glasno mjauče i zavija, to gotovo svi mogu da prepoznaju kao znak da ljubimicu nešto boli.

 

S druge strane, i predenje, koje obično prepoznajemo kao znak zadovoljstva, može da ukazuje na neko bolno stanje. Ovo najčešće rade mačke koje imaju izgrađen izuzetno blizak odnos sa vlasnikom. Predenje tada ima funkciju žalbe.

 

Mačke i komunikacija: Mjauču samo kada se obraćaju ljudima! (VIDEO)

foto: Profimedia

Promene u dnevnoj rutini

 

Ukoliko mačka naglo izgubi apetit, to može da bude znak da trpi bolove koji je sprečavaju da uobičajeno jede. Treba posumnjati na neki problem u usnoj duplji, ali i u stomaku ako to sve prati mučnina i povraćanje.

 

Kod mačaka koje uobičajeno koriste toalet i to počnu da izbegavaju sva je prilika da imaju neki bol u zglobovima jer im je teško da preskoče visoke stranice posude sa posipom.

 

Mačke koje trpe bol vrlo često izbegavaju dnevnu dozu maženja sa vlasnikom, pa ukoliko primetite da vam mačka više ne prilazi kako biste je pomilovali i češkali, potražite pomoć veterinara.

 

Promene u stavu i držanju tela

 

Mačke koje trpe bol vrlo često imaju držanje tela koje bi se moglo opisati kao „mali starci“. Imaju kruto držanje, hodaju oprezno i polako, izbegavaju uobičajene, gotovo atletske skokove na visoke površine i sa visokih površina.

 

Ukoliko osećaju bol u abdomenu, obično imaju udubljenje u leđima i uvlače stomak. Mačke koje su pretrpele povredu koja je izazvala dijafragmatsku herniju sede pogrbljeno i pokušavaju da dišu “iz stomaka”.

 

Ove mačke nikada neće da legnu jer trpe bol zbog otežanog disanja. Naravno tu je i izbegavanje oslanjanja na neki povređen ekstremitet, ali tada je već sasvim jasno da treba potražiti pomoć veterinara.

 

Izraz lica

 

Promene u izrazu lica mačke je teško primetiti. Mačke nemaju nešto što bismo mogli nazvati „bolne grimase“. Međutim, neki znaci na licu se ipak mogu prepoznati kada mačka trpi bol.

 

Gledanje “u prazno”, staklast izgled očiju ili pogled fiksiran u prazno  mogu biti znaci trpljenja bola. Pored toga, stres i bol mogu da izazovu širenje zenica. Za razliku od pasa, mačke ne dahću. Ukoliko primetite da mačka iz bilo kog razloga dahće, to je znak da je nešto boli i da hitno treba potražiti stručnu pomoć.

 

Da li ste znali: Ovo je glavni razlog zašto se mačke stalno protežu!

foto: Profimedia

 

Agresivnost

 

Neke mačke od rođenja nisu preterano nežne i druželjubive. Kod njih je teško prepoznati nivo „normalne“ agresivnosti. Međutim, kod mačaka koje su nežne, dobro socijalizovane i prijateljski raspoložene prema ljudima i drugim životinjama, svaki čin agresivnosti može da se tumači kao stanje u kojem trpe bol.

 

Ukoliko mačka iznenada počne da frkće, grebe ili ujeda vlasnika i ukućane, treba potražiti pomoć. Kod mačaka koje trpe bol ovo je jedan od načina kojima ona govori da želi da je svi ostave na miru.

 

Mačke poseduju supermoći: Njihova tajna konačno razotkrivena!

foto: Profimedia

Stanje krzna

 

Mačke su poznate po tome da veliku pažnju posvećuju nezi svog krzna. Svi vlasnici su svedoci toga koliko vremena dnevno troše lickajući se i čisteći svoju dlaku.

 

Bolna stanja koja izaziva artritis onemogućavaju mački da se postavi u odgovarajući položaj da čisti krzno na nekim delovima tela. Ukoliko se primeti promena u kvalitetu dlake, opadanje ili perut i nečistoća iz okoline, gotovo je sigurno da mačka trpi neki bol i da treba potražiti pomoć veterinara.

 

Kontrola bola kod mačaka!

 

Do skora su opcije kontrole bolova i njihovo smanjenje kod mačaka bile prilično ograničene. Srećom, zahvaljujući razvoju veterinarske medicine i farmacije danas postoje efikasni lekovi koji omogućavaju uspešan tretman bola kod ovih ljubimaca.

 

Ono što je veoma važno znati je da se nijedan od lekova koji se primenjuje u kontroli bolova kod ljudi ne sme “napamet” davati mačkama. Lekovi kao što je “Tylenol” mogu prouzrokovati fatalne posledice. Dakle, ukoliko primetite da mačka trpi bol, nikako joj nemojte davati lekove iz vaše kućne apoteke. Potražite pomoć veterinara jer sastojci pojedinih lekova protiv bolova mogu biti izuzetno toksični za mačke.

 

Mačke su lek za dušu i telo: Prenose ljubav, umiruju i leče predenjem!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...