roditelji, obavezno pročitajte

Životne lekcije za sva vremena: Ovih 10 stvari treba da naučite dete do 10 godine!

Uloga roditelja je jednostavna- brinuti se za dete baš kao što bi se brinuli za sebe

Vaše dete & vi
21:12h Autor:
Životne lekcije za sva vremena: Ovih 10 stvari treba da naučite dete do 10 godine!
Foto: Shutterstock

Roditeljstvo nije toliko komplikovano, koliko s vremena na vreme zna da bude

izazovno.

Svaki roditelj želi da svoje dete nauči da razlikuje dobro od lošeg, da ga čuva od zla, želi da se uklopi u društvo, ali da to ne radi pod svaku cenu, nego da poštuje "pravila igre".

Dobro, možda i nije sve baš uvek tako jednostavno, ali u duhu jednostavnosti donosimo vam 10 bitnih životnih lekcija koje biste trebalo da primenite u vaspitanju deteta do njegove desete godine.

Biti dobar jedno je od najvažnijih postignuća

Dobijanje na primer dobrih ocena na ispitu je odlično, ali ono što je veoma važno jeste to kako postupamo s ljudima, uključujući samog sebe – i da smo puni ljubavi i ljubazni.

Postoji i više nego dovoljno ljubavi za sve

Ako imate jedno dete, naučite ga da vi možete jednako da volite i njega i njegovog oca/majku. Ako ih imate više, objasnite detetu da imate dovoljno ljubavi za njega, njegovu braća ili sestre, kao i za vašeg supruga/suprugu.

Mame i tate matematički objasnili kako je to imati decu: Roditeljstvo je 10% spoznaje da bi ubio za svoju decu i 90% obuzdavanja da ih ne ubiješ!

foto: Shutterstock

Vaše telo, i sve vezano za njega, predivno je

Tačka.

Dobro se brinite o svom telu

Neka bude čisto. Hranite ga dovoljno, ali ne previše. Pazite da bude zdravo i snažno. Vaše telo je dobro prema vama. Samo razmislite o svim stvarima koje vam omogućuje da radite kao što su trčanje, skakanje, grljenje, čak i jedenje deserta. Sve to objasnite svom detetu.

Svi smo mi posebni

Svi smo talentovani za različite stvari, imamo različite talente. Naučite dete da ne mora biti najbolje u bilo čemu, neka samo radi najbolje što može.

Nikad niste sami

Objasnite detetu da čak i kad je samo, recimo u svojoj sobi, vi uvek mislite na njega i volite ga.

Važno je deliti s drugima

Naučite dete da je dobro deliti igračke, ideje, učiti drugu decu kako da naprave nešto što ono već znate, na primer zavezati pertle na cipelama.

Staromodno roditeljstvo će vas nasmejati do suza: Više cuge, manje interneta!

foto: Shutterstock

U redu je ponekad reći "ne"

Naučite dete i da je, ako postoji neka igračka koju ne želi da podeli s drugima jer mu je posebna, poput nekog dara od bake, u redu reći "ne". Objasnite mu da ne mora uvek i svima govoriti "da", ali da bude ljubazan kada govori "ne".

Važno je poštovati roditelje

Objasnite mu da sve što radite radite jer ga volite i želite da bude na sigurnom, da odraste i ima najbolji mogući život. Kako biste podstakli dete da vas poštuje, budite mu primer – odnosite se s poštovanjem i prema sebi i prema drugima.

Voljen si bez obzira na sve

Dok se oni smaraju mi ne osećamo grižu savesti: Roditeljstvo je lako ako se prate ovi koraci!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs