Srećom izbegnut fatalni ishod

Devojčica zamalo umrla od suvog utapanja u bazenu: Njeni roditelji sada upozoravaju sve na ove simptome! (FOTO)

Ilijana je izgledala kao da spava. Nije se činilo da se muči, otkriva njena majka

Vaše dete & vi 27.04.2018. - 13:59h Autor: jutarnji.hr
Foto: Printscreen Facebook / lacey.grace.9

Porodica s Floride prošla je kroz pravu agoniju kad je njihova 4-godišnja ćerka završila u bolnici nakon što je nekoliko dana pre toga progutala malo vode iz bazena. Svoju priču su objavili na društvenim mrežama kako bi ostale roditelje upozorili na opasnost tzv. "suvog utapanja".

 

Početkom aprila Ilijana Grejs je uživala brčkajući se u bazenu u kući svojih bake i dede u Sarasoti na Floridi. Devojčica se igrala sa tzv. plastičnom cevi za kupanje ("pool noodle").

 

"Kao što rade mnoga deca, duvala je u jedan kraj cevi kako bi voda izlazila s druge strane. Ali slučajno je usta prislonila na cev baš u trenutku kad je neko s druge strane dunuo u cev zbog čega je voda devojčici direktno ušla u grlo", opisala je incident Ilijanina majka Lejsi na Fejsbuku.

 

Dete vam se igra gumenim igračkama tokom kupanja: Pravite kardinalnu grešku, tako mu ugrožavate zdravlje! (VIDEO)

Dete je odmah povratilo i 30 minuta nakon događaja delovala je potpuno normalno. Ali sledećeg dana dobila je temperaturu koja je trajala danima, pa ju je majka odvela kod lekara.

 

"Srce joj je jako brzo lupalo, nivo kiseonika bio joj je nizak i koža je počela da joj poprima ljubičastu boju. Lekari su posumnjali na nekakvu hemijsku infekciju."

 

Rendgen pluća pokazao je upalu i infekciju, a na kraju joj je dijagnostikovano tzv. "suvo utapanje" – stanje koje se javlja kad neko kroz nos ili usta udahne vodu koja potom završi u plućima.

 

Moja kćerka je umrla od običnog gripa: Doktori su rekli neka grip uradi svoje, proći će, ali nije!

Neposredno nakon incidenta, Lejsi se setila jednog novinskog članka o dečaku koji je zbog slične nezgode umro nakon sedam dana.

 

"Setila sam se te priče i požurila u bolnicu, što je spasilo moju ćerku. Da smo čekali, možda bismo je izgubili", kaže Lejsi.

 

Za razliku od običnog utapanja koje može da se dogodi na bazenu, reci ili moru, "suvo utapanje" počne da se manifestiuje tek nekoliko dana nakon što je osoba udahnula vodu. Takvo stanje najčešće se događa kod male dece.

 

Simptomi "suvog ili sekundarnog utapanja" su teškoće u disanju, dugotrajni kašalj, pospanost, tromost i povraćanje.

 

Prošle godine mediji su pisali o 4-godišnjem Fransisku Delgadu (dečaku kog se setila Ilijanina mama) koji je umro nakon porodičnog odlaska na kupanje.

Dečak je nekoliko dana nakon izleta počeo da pokazuje simptome slične želudačnoj virozi uključujući povraćanje i proliv, da bi lekari u njegovim plućima i oko srca pronašli vodu.

 

Evo kako da zaštitite dete od sunca: Sprečite toplotni udar, sunčanicu i slepilo!

Doktor Tomas Voters s odeljenja za hitnu pomoć bolnice u Klivlendu rekao je da stanje može da uzrokuje grčenje mišića zaduženih za disanje:

 

"Dete pokušava da diše preko začepljenih glasnica što može dovesti do upale, oticanja i pojave vode u plućima. U drugim slučajevima, samo malo vode dospe u pluća pa se dete, naizgled, oporavi, ali nekoliko sati kasnije vrati se upala i još tečnosti u plućima."

 

Lejsi kaže da je bila vrlo zahvalna što je pročitala članak o nesrećnom dečaku jer je zbog toga znala šta mora da učini kad se i njenoj ćerki dogodilo nešto slično.

 

"Lekari su mi rekli da je prava sreća što smo je doveli na vreme jer joj je kiseonik u krvi pao na vrlo nizak nivo. Istovremeno, Ilijana je izgledala kao da spava. Nije se činilo da se muči."

 

Devojčica je puštena iz bolnice i sada se oporavlja kod kuće. Porodica Grejs želela je da podeli ovu priču s javnosti kako bi upozorili i druge roditelje.

 

"Ako mislite da nešto nije u redu, idite kod lekara. U najboljem slučaju, neće biti ništa i poslaće vas kući. Ali budite svesni šta može da se dogodi."

 

Majka autističnom sinu stavila diktafon u ranac: Mislila da ga deca maltretiraju, došlo joj da plače i vrišti kada je saznala istinu! (VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs