Obratite pažnju

Psiholozi upozoravaju: Ovakvim ponašanjem otac najviše utiče na celu porodicu!

Sociolozi često naglašavaju ulogu očeva u porodičnom sistemu i kako njihovi postupci utiču na ambijent u kome dete raste
Vaše dete & vi
16:12h Autor:
Psiholozi upozoravaju: Ovakvim ponašanjem otac najviše utiče na celu porodicu!
Foto: Thinkstock

Jedan od najvažnijih uticaja oca na porodicu jeste kako se ophodi prema majci svoje dece. Deca posmatraju ponašanje svog oca prema porodici i kasnije svoje odnose grade na identičan način. Mnogi ne znaju, ali odnos između majke i oca veoma utiče na odnoce između majke i dece. Zbog ove povezanosti, roditelji koji su u snažnoj i kvalitetnoj vezi postaju dobri roditelji.

Deca razvedenih roditelja

Statistika o broju dece koja ne žive sa svojim očevima postaje zabrinjavajuća. Ovo je veoma loše, jer rezultati pokazuju da su deca uspešnija, pouzdanija i socijalno odgovornija ako su odrasla sa oba roditelja. Ipak, ovo pravilo ne važi u svim porodicama sa jednim roditeljem.

Psiholozi upozoravaju da se deca žale da im nedostaje roditeljska pažnja, jer ne postoji figura oca. Očevi koji ne žive sa svojom decom su manje dostupni za negovanje dece, odvođenje u školu...

U slučaju razvoda, neke majke ograničavaju vreme koje deca mogu da provedu sa očevima, što nije dobro. Interesantan je i podatak da očevi koji imaju vanbračnu decu češće viđaju mališane, nego oni koji su bili u braku, pa su se razveli. Uprkos ovim nedostacima, razvedeni očevi bi trebalo da se potrude da što više vremena provode sa decom.

Deca koja ostanu u kontaktu sa očevima i posle razvoda postižu bolje rezultate na svim poljima. Zato bi majke trebalo da popuste i da dozvole očevima da pomažu deci oko domaćih zadataka, da ih vode u školu i da imaju odgovornost za svoju decu.

Ovako je rusko plemstvo vaspitavalo decu: 8 zakona koji stvaraju dobre, ali jake ličnosti!

Biti otac i tata nije isto

Na žalost sve je više očeva koji se nakon razvoda od supruge, razvedu i od svoje dece. Ne plaćaju alimentaciju, decu viđaju samo vikendom ili ni tada ili obaveze oko dece samo odrađuju onako usput, radi reda..

Postoje i oni koji su i dalje u braku ali ne posvećuju dovoljno vremena svojoj deci. Majka ne može da zameni ulogu oca, to ne može niko i zato kod dece očeva koji su to samo na papiru, osećaju ogromnu prazninu i trpe bolne posledice ukoliko se ne pronađe adekvatna zamena za oca, a to je onaj muškarac koji će detetu biti pravi TATA.

Ipak, postoje i one divne tate koje razumeju važnost svoje uloge! Prepoznaćete ih na ulici dok guraju bebu u kolicima, nose decu na rukama ili ramenima, češljaju svoje devojčice, igraju se sa svojim dečacima i ispred svega poštuju, vole i paze njihove majke!

Kobna greška koju prave roditelji muške dece: Neuropsiholog upozorava na strašne posledice!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs