Najmanji divovi

Svetski dan prevremeno rođenih beba: U čast svim malim borcima!

Majke malih divova širom sveta danas kače ljubičaste čarapice na prozore
Vesti
22:20h Autor:
Svetski dan prevremeno rođenih beba: U čast svim malim borcima!
Foto: Thinkstock

Ceo svet danas obeležava dan prevremeno rođenih beba. Iz godine u godinu, situacija se malo promenila kada je u pitanju sprečavanje prevremeno rođenje beba. Kao glavni rizik za prevremeni porođaj i dalje se navodi pušenje u trudnoći, gojaznost majke i godine majke, zbog čega prevremeno rađaju najčešće maloletnice.

To je upravo i zadatak obeležavanje današnjeg dana koje predvode nevladine organizacije okupljene oko inicijative "World prematurity day". One nastoje da pronađu rešenje kako bi prevencijom sprečili komplikacije koje dovode do prevremenog porođaja.

Ovi mali heroji iz porodilišta na svet dođu ranije, ali od svog boravljenja na njemu ne odustaju uprkos rizicima sa kojima se rađaju.

Pametna na mamu, a ne na tatu: Deca inteligenciju nasleđuju od svoje majke!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kakva je situacija sa zbrinjavanjem prevremeno rođenih beba u Srbiji?

U većini porodilišta nema dovoljno prostora kako bi majka ostala uz svoju bebu nakon što ju je prevremeno rodila. Tako one nakon što se porode ostaju nekoliko dana u bolnici, a potom dok je dete na nezi, one odlaze kući.

Kada bebe dostignu određenu težinu takođe se puštaju kući, ali se pre toga ne dozvoljava kengur metoda i majke nemaju kontakt sa svojom bebom, kao ni priliku da učeste svoje dojenje kako bi ubrzale napredak deteta.

Prema pisanju medija, država nastoji da u budućnosti obezbedi i dovoljno bolničkih odeljenja kako bi i majke sa nedonoščadima mogle da ostanu uz svoje bebe do njihovog otpuštanja.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs