Tradicija i motivacija

U Norveškoj deca zarađuju i do 470 evra DNEVNO: Ovaj posao je odraslima zabranjen!

Negujući divnu i originalnu tradiciju, najsrećnija zemlja na svetu pronašla je način da i deca zarađuju i tako pomažu porodici
Vaše dete & vi
17:50h Autor:
Foto: Profimedia

Deca u norveškom gradiću Balstadu svaki dan seku jezike bakalara, a dnevno mogu da zarade i oko 480 evra!

Ovaj posao za decu prilagođen je njihovom uzrastu, a odraslima nije ni dopušteno da ga obavljaju.Oni koji su najspretniji i kojima najbolje ide u ovom honorarnom poslu, mogu da zarade dnevnice od čak nekoliko hiljada norveških kruna.

Bakalar je inače norveški specijalitet pa zbog velike tražnje za njim, zbog velikog izvoza i, naravno, vrlo dobre ekonomske stabilnosti države, stotine dece imaju mogućnost da se već vrlo mladi uključe u ovaj posao.

Najbolji u ovom poslu, odnosno, najbolji u zaradi, dosad se pokazao 16-­godišnji Triv Petersen, koji je ispričao svoju priču za portal Mančis.

Oni znaju ono što smo mi zaboravili: Zbog ovoga se u Skandinaviji dobro živi!

Foto: Youtube printscreen / Bjørn Eide
Foto: Youtube printscreen / Bjørn Eide

Njegov otac je mesni ribar koji ga je naučio kako najbrže i najpreciznije treba da seče jezike bakalara. Zato i nije čudno kako je Petersen brzo napredovao.

"Kad sam tek počeo da radim ovaj posao, isekao sam otprilike dva kilograma ribe u jednom danu. Zato danas mogu odradim i do 80 kilograma, a nekad u jednom danu zaradim i do 4.500 norveških kruna (otprilike 470 evra)", ispričao je Triv.

On dodaje da je ovaj posao jako dobar način da mladi zarade novac, kako bi sami sebi priuštili nove stvari, kao što su mobilni telefon, laptop ili odeća.

Šarm i lepota malog mesta: Ovde sunce miluje, svež vazduh opija dušu i telo! (FOTO)

Foto: Youtube printscreen / Bjørn Eide
Foto: Youtube printscreen / Bjørn Eide

"Uspeo sam da uštedim dovoljno da otputujem u Ameriku. Uživaću u pustolovini od Njujorka do Havaja koju sam sam sebi priuštio", rekao je ponosni Petersen.

Ribari iz Balstada već generacijama poklanjaju deci glave bakalara od kojih oni iseku jezike zajedno s bradom i vilicom i dostavljaju ih kupcima. Za kilogram jezika mogu da dobiju preko šest evra.

Kažu da su deca oduvek bila odgovorna za posao s jezicima bakalara.

"Odraslima jednostavno nije dopušteno da dođu ovde da rade. To je naš posao, naša tradicija", kaže Johanes, jedan od dece koja tu rade.

Zdravi kao dren, srce im je čisto i iskreno: Evo zašto su deca iz Azbukovice srećnija od beogradske!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs