Izaziva najjači osećaj zadovoljstva

Najlepši miris na svetu: Dar čiste prirode, naučnici ne mogu da otkriju sastav i poreklo!

Iako se u bolnici bebe temeljno kupaju odmah nakon porođaja, tragovi molekula se zadržavaju šest nedelja na njenoj koži, a posebno kosi
Vaše dete & vi
11:20h Autor:
Najlepši miris na svetu: Dar čiste prirode, naučnici ne mogu da otkriju sastav i poreklo!
Foto: Thinkstock

Tačan molekularni sastav najlepšeg mirisa je nepoznat, a naučnici sumnjaju da dolazi od molekula koji se nalaze u amnionskoj tečnosti.

U pitanju je miris koji proizvode samo bebe, a autori istraživanja objavljenog u švajcarskom časopisu Frontiers in Psychology tvrde da je miris novorođenčeta toliko moćan da je u stanju da u mozgovima odraslih izazove jak osećaj zadovoljstva koji liči na onaj koji se dešava kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

Nažalost, svojstvo mirisa novorođenčeta nestaje u proseku šest nedelja nakon njegovog rođenja. Iako je tačan molekularni sastav ovog mirisa nepoznat, znanstvenici sumnjaju da dolazi, između ostalog, od molekula koji se nalaze u amnionskoj tečnosti, materiji koja štiti kožu fetusa tokom trudnoće.

Iako se u bolnici bebe temeljno kupaju odmah nakon porođaja, tragovi molekula se zadržavaju šest nedelja na njenoj koži, a posebno kosi. Taj miris snažno utiče na odrasle osobe, a među njima budi osećaj neizmerne sreće i zadovoljstva.

To su potvrdili rezultati eksperimenta u kojem je učestvovalo 30 žena. One su zamoljene da mirišu ćebad novorođene bebe, a preciznim uređajima koji su spojeni u tom trenutku, svima njima je, bez izuzetka, istaknuto povećana aktivnost u delovima mozga koji su odgovorni za stvaranje osećaja zadovoljstva.

Koliko je telu potrebno da se potpuno oporavi od trudnoće: Verovanje o 6 nedelja je čista zabluda!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs