Roditelji ih sve više daju svojoj deci

Odomaćena u srpskom narodu: 10 najlepših ruskih imena i njihova značenja!

Rusi svet nisu obogatili samo najvećim delima klasične književnosti, nego i nekim od najlepših ženskih i muških imena, koja su vrlo popularna i u Srbiji. A popularnost tih imena ne jenjava, pa roditelji i danas svojoj deci često daju imena ruskog porekla
Vaše dete & vi
23:40h Autor:
Odomaćena u srpskom narodu: 10 najlepših ruskih imena i njihova značenja!
Foto: Shutterstock

Donosimo 5 ženskih i 5 muških imena koja smo od Rusa trajno "pozajmili", a koja roditelji i dan danas često daju svojim novorođenim devojčicama i dečacima.

5 popularnih ženskih imena ruskog porekla

1.Tatjana – ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.

2.Olga (Olja) – ime koje je među Ruse došlo u 9. veku sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači zdrava, srećna, sveta.

Najlepša muška imena u Srbiji i njihova značenja: Izaberite pravo za svog mališana!

3.Maša – nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je gospođa, a drugo ona koju Bog ljubi.

4.Nataša – ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti davano deci rođenoj na Božić.

5. Irina - značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači mir, spokojstvo.

Broj bogatstva i posla: Numerologija otkriva da li vam ime donosi novac!

5 popularnih muških imena ruskog porekla

1.Boris – ime je zapravo skraćenica od slavenskog imena Borislav. Prvi deo imena dolazi od glagola boriti se, a drugi je morfem –slav, čest u slovenskim imenima.

2.Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – Bog je milostiv. Ovo ime je uniseks, odnosno može da bude muško i žensko.

3. Igor – ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingwar što znači branilac mora.

4.Aleksandar (Saša) - ime je stvoreno od glagola aléxo što znači branim i imenice anér (u genitivu andrós) što znači čovek, junak.

5.Ivan – najtipičnije rusko ime koje je vekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Znači Bog je milostiv.

U proteklih 20 godina: Najpopularnija ženska imena u Srbiji i njihova značenja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs