Niste same

Stop nasilju u porodici: Kako da prepoznate nasilnika i pomognete žrtvi?

Zlostavljanje pogađa sve tipove žena bez obzira na doba, obrazovanje, ekonomski status, kulturu, seksualnu orijentaciju ili fizički izgled

Porodica
Autor:
Stop nasilju u porodici: Kako da prepoznate nasilnika i pomognete žrtvi?
Foto: Profimedia

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama otkrivamo kako prepoznati nezdravu vezu, nasilničko ponašanje, tehnike manipulisanja žrtvom, kao i šta možemo da učinimo kada osoba u našoj blizini ima problema s nasilnikom.

Kako prepoznati da li imate nezdravu vezu? 1. Partner je ljubomoran i posesivan, ne dopušta da imate prijateljice, stalno vas proverava, ne prihvata činjenicu da želite s njim da prekinete vezu ili brak. 2. Pokušava da vas kontroliše, želi da donosi sve odluke, ne uvažava vaše mišljenje. 3. Brinete se oko toga kako će reagovati na ono što kažete ili uradite, preti vam. 4. Okrivljuje vas za loše ponašanje, govori da ste ga vi isprovocirali, naterali ga da se tako ponaša.

5. Prisiljava vas na seksualne odnose i nasilan je tokom odnosa. 6. Svađa se, brzo izgubi kontrolu nad svojim emocijama i ponašanjem

Nisi sama, nisi jedina: Ovo su slavne žene koje su preživele i pobedile porodično nasilje!

foto: Shutterstok

Postoje li neke naznake da le osoba nasilnik? Ova ponašanja ne moraju nužno da ukazuju na zlostavljačko ponašanje ali važno je obratiti pažnju ako osoba ima sledeće karakteristike: 1. Brzo ulazi i izlazi iz veze. 2. Može biti vrlo šarmantan i činiti se savršenim. 3. Insistira da se ne bavite nikakvim dodatnim aktivnostima i ne provodite vreme s drugim ljudima osim s njim. 4. Kritikuje vaš izgled i omalovažava vas. 5. Ljubomoran je i posesivan. 6. Njegovo ponašanje i reči nisu u skladu.

Porodično nasilje ne trpe samo žene: Iskrene ispovesti muških žrtava!

Kako nasilnik manipuliše žrtvom?

Preti samoubistvom ako ga žrtva ostavi. Preti da će ubiti žrtvu, decu ili osobu koja joj je savetovala da ga napusti. Preti da će oduzeti žrtvi pravo na starateljstvo nad decom. Uznemirava žrtvine prijateljice i članove porodice. Pali predmete po kući koji su žrtvi od sentimentalne vrednosti. Plače i govori da ne može da živi bez žrtve. Obećava da će potražiti pomoć. Naglo postaje pobožan. Obećava da će je prestati da zlostavlja, prestati piti i drogira se.

Tukao me skoro svaki dan punih 20 godina: Nasilje smo trpeli i deca i ja!

foto: Ilustracija / Profimedia

Šta možete da učinite osobi koja trpi nasilje? Pružite joj podršku, slušajte, verujte i ne osuđujte i tako joj pokažite da nije sama. Dajte joj vremena da sama donosi odluke, ne govorite joj što da radi, i ne terajte je da se ne vraća nasilniku. Pustite joj neka govori o lepim trenucima veze, ne napadajte je što ostaje s nasilnikom. Pomozite joj da se fokusira na dobre stvari vezane uz nju i njenu decu, nemojte joj govoriti da bi trebalo da ostane s nasilnikom zbog dece.

Poštujte njenu privatnost, zadržite informacije za sebe ako vas je to zatražila. Pomozite joj da potraži stručnu pomoć, raspitajte se o organizacijama civilnog društva ili institucijama koje joj mogu pomoći. Pomozite joj da napravi plan bekstva. Sigurnost je na prvom mestu - ako verujete da je u opasnosti, recite joj to, zajedno s njom isplanirajte šta da učinite ako bude morala hitno da pobegne, ne dovodite sebe u opasnost suočavajući se s nasilnikom. Ohrabrite je da se pripremi za žurni odlazak od kuće, pomozite joj da pripremi stvari koje će joj biti potrebne kao na primer kreditne kartice, novac, bankovni papiri, pasoši, potvrde o rođenju, lične dokumenti, ključevi od stana, lekovi, odeća, igračke za decu.

Devojku ne treba udariti čak ni cvetom: Ohrabrujuće reakcije dečaka na nasilje nad ženama! (VIDEO)

foto: Profimedia

Šta možete da kažete osobi koja trpi nasilje? Dajte joj jasnu poruku da za nasilje ne postoji opravdanje i da ono nikad nije u redu. Da su njena sigurnost i sigurnost njene dece najvažniji. Da ona nije kriva za nasilje već nasilnik. Da ona ne može da promeni ponašanje nasilnika. Da izvinjenja i obećanja neće zaustaviti nasilje. Da nije sama, i da nije luda. Nasilje nije gubitak kontrole, već metoda kojom nasilnici kontrolišu druge. Nasilje utiče na decu. Nasilje je kažnjivo zakonom. Može se dogoditi da ona zbog straha i zbunjenosti ne preduzme odmah nešto, ali budite uz nju i pomozite joj da prikupi snagu za donošenje važnih životnih odluka.

Preživela nasilje i teško odrastanje: Nije govorila 5 godina, danas njene reči treba da čuje svaka žena na svetu! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs