Saznajte

Danska deca najsrećnija na svetu: Kako ih vaspitavaju roditelji!

Sigurno je da tom uspehu pridonosi i način na koji Danci svoju decu odgajaju da budu odgovorni ljudi, uključeni u ovo uspešno društvo
Vaše dete & vi
13:20h Autor:
Danska deca najsrećnija na svetu: Kako ih vaspitavaju roditelji!
Foto: Thinkstock

Amerikanka Kristen Podulka iz prve je ruke iskusila kako Danci odgajaju svoju decu. Razlike su velike. Već u ranom uzrastu njihovi mališani su integrisani u društvo kroz sistem dnevne brige na kakvoj bi im pozavidela svaka majka sa Balkana.

Danska je u nekoliko navrata proglašena zemljom sa najsrećnijim narodom na svetu. Sigurno je da tom uspehu pridonosi i način na koji Danci svoju decu odgajaju da budu odgovorni ljudi, uključeni u ovo uspešno društvo.

1. Rano odvajanje deteta od majke

U Danskoj majke koje odluče da decu od najranijeg uzrasta ostave na celodnevno čuvanje ne osuđuju, već, naprotiv, podstiču da tako postupaju. Istovremeno, država svim mogućim sredstvima sufinansira predškolsko vaspitanje dece.

Trik koji deluje: Umirite ljutito i nervozno dete za par minuta!

2. Nema straha od padova

Umesto “pazi, pašćeš” Danci preferiraju “pokušaj ponovo”. Ukratko, u Danskoj ne postoji pristup vaspitanju koje je bazirano na strahu od neuspeha.

3. Nema komplikovanja oko hrane

Svaki dan nešto drugo za ručak? Neće jedno hoće drugo? To u Danskoj ne postoji. U toj zemlji klinci jedu zdravu hranu, nesumnjivo, ali nekakav preteran izbor oko toga što će im mama taj dan pripremiti nemaju. Gotovo uvek isto. Malo povrća, malo mesa, malo voća. I svi jedu slično, bez prigovora.

4. Zna se kada je posao gotov

Tačno u 16 sati sve kompanije u Danskoj se isprazne. Niko ne ostaje prekovremeno. Ljudi sa posla odlaze u vrtiće i škole po svoju decu. Odlaze kući, gde zajedno pripremaju večeru. Osećaj griže savesti da, ukoliko si kući otišao istog trena kada je isteklo tvojih osam radnih sati, nema.

Budite lenji roditelji, ostavite decu na miru: Biće vam zahvalna!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs