Kako da lakše prebrodite polazak u školu

Prvi dan škole: Pripremite svog đaka prvaka

Većina roditelja i mališana oseća napetost i uzbuđenje sa dolaskom prvog dana škole. Zato je potrebno malo pripema, kako bi učinili ovaj važan dan što lepšim za pamćenje
Vaše dete & vi
19:56h
Prvi dan škole: Pripremite svog đaka prvaka
Foto: Shutterstcok

Ključ uspešnog polaska u školu je u razgovoru, tvrdi najpoznatiji britanski dečiji psiholog, dr Pet Spandžin (Dr Pat Spungin). Mališanima se ideja o velikoj školi punoj dece uglavnom dopada, ali ih istovremeno i zastrašuje. Deca tog uzrasta su uglavnom nestašna, pa je važno naučiti ih da mirno sede i slušaju učitelja. Počnite sa vežbicama tako što ćete se igrati škole, u kojoj ćete vi čitati priču, a vaš mališan će odgovarati na pitanja koja mu postavite nakon toga.

Važno je da vaše dete zna kako da se samo obuče, kako da veže pertle, jer čas fizičkog vaspitanja to zahteva. Sama sala, kao i učinionica mogu delovati poprlično jezivo kroz oči sedmogodišnjaka. Zato je dobro da pre samog polaska obiđete sa njim školu, pokažete mu prostorije u kojima će boraviti, a zatim mirno proćaskate o pojmu škole, učitelja i zašto je uopšte učenje važno.

Nova okolina je neprijatna i za odrasle, te nemojte očekivati da se vaše dete uklopi prvog dana. Čak i deca koja su rado išla u vrtić mogu da loše reaguju na prve dane u školi. Nastavite da razgovarate sa mališanom, odgovarajte na njegova pitanja i slušajte pažlljivo. Nijednog trenutka nemojte da ucenjujete dete ili obećavate poklone samo zato što negoduje nakon nekoliko dana provedenih u prvom razredu.

Kada postavljate pitanja, trudite se da budu što jednostavnija. Obratitie pažnju na socijalizaciju, da li se vaše dete igra sa ostalima, da li prati na času i da li pominje određenu decu.

Iako se radi o prvim koracima ka nezavisnosti, učitelj i vi biste morali da budete saveznici. Od njega ćete saznati kako se vaše dete ponaša, da li je agresivno ili pasivno, da li ga druga deca zadirkuju. Nemojte da napadate svog đaka prvaka ako je problem rešavao tučom, već se trudite da razumete njegovu zbunjenost i novinu koja je ušla u vaše živote.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs