Savet stručnjaka za osmeh vašeg deteta

Hajde da peremo zubiće

Pričali smo sa doktorkom Radović o neophodnosti ranog stvaranja pozitivnih navika u svakodnevnoj higijeni zuba kod mališana.
Saveti stručnjaka 02.04.2013. - 17:56h

Oralna higijena već po nicanju prvih zubića, kao i redovne kontrole kod stomatologa, preduslov su za zdrav i lep osmeh kod mališana. Period između druge i treće godine života pravo je vreme da dete stekne naviku i da bez straha odlazi na pregled u zubnu ordinaciju.

 

Kada otići na prvi pregled?
Prema nekim mišljenjima, dete bi trebalo do svog prvog rođendana da poseti stomatologa. Ta poseta je, u suštini, bitnija roditeljima, jer im se tom prilikom daju informacije kako da sačuvaju zdravlje mlečnih, a kasnije i stalnih zuba svog mališana - objašnjava doktorka Ivana Radović, specijalista dečje i preventivne stomatologije sa Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju beogradskog Stomatološkog fakulteta.

 

Kako pobediti strah od zubara?
Deca će lakše prihvatiti odlazak kod zubara onda kada ne postoji eventualni problem i kada ih ništa ne boli.
Pravo vreme da se mališani naviknu na stomatologa i ambijent u samoj ordinaciju je između druge i treće godine života kada su dovoljno zreli da to usvoje i zapamte. Valja naglasiti da dete treba dovesti u ordinaciju upravo onda kada su zubi zdravi i ne postoje oralni problemi. Kroz igru na stolici upoznaće se sa instrumentima koje doktor koristi tokom pregleda, zujalicama, ogledalcima i savladaće bojazan od moguće intervencije - kaže naša sagovornica.

Kada i čime prati zube vašeg mališana?
Da bi se smanjio rizik od nastanka karijesa, potrebno je dva puta dnevno, ujutro po ustajanju i uveče neposredno pre spavanja prati zube. Posebno važno je jutarnje pranje, jer je tokom noći lučenje pljuvačke izrazito smanjeno, pa lakše i brže dolazi do formiranja plaka. Četkica treba da bude mekana s malom glavom kako bi mogla da dopre do svih delova usne duplje i svih površina između zubića. Treba je menjati na dva do tri meseca, jer joj se vremenom istroše vlakna, pa tako gube moć uklanjanja naslaga. Važno je da deci zube peru roditelji. Ne može se očekivati od deteta da tako složenu radnju izvede samo. Do kada će im biti potrebna pomoć zavisi od individualnih karakteristika samog deteta - naglašava dr Radović.

 

Zbog čega je bitan fluor?
U dečjem uzrastu nema potrebe za pastama koje sadrže neka posebna abrazivna sredstva, a umesto nekadašnjih tabletica fluora koje su se koristile kao preventiva od karijesa, danas se preporučuju paste koje sadrže odgovarajuću koncentraciju fluora za određeni uzrast. Fluor je ubedljivo najmoćnije sredstvo za prevenciju karijesa, s nepreglednim nizom naučnih studija na tu temu. Prema novom protokolu o primeni fluoroida, izdatom 2009. godine, tabletice fluora više se ne daju ni u trudnoći, ni tokom prve dve godine života, ali su paste sa fluorom izuzetno bitne za dečje zube. Veoma je važno da u prvim godinama života količina fluora koju dete proguta bude kontrolisana. Ne zbog toga što će se dete otrovati ako stavi malo više paste na četkicu i proguta, već zato što se fluor u tom periodu ugrađuje u zube koji se tek formiraju. Previše fluora može da uzrokuje neke promene (bele ili braon mrlje) na zubima koji su u fazi formiranja, a to su stalni prednji zubi. Za jutarnje i večernje pranje zubića dovoljno je naneti količinu paste srazmernu veličini zrnu pirinča - kaže dr Radović.

 

Preventiva od karijesa:

 

- pranje zuba ujutro posle ustajanja
- pranje zuba uveče pre spavanja
- upotreba meke četkice
- korišćenje paste sa fluorom
- redovna kontrola kod stomatologa
- smanjenje učestalosti unošenja namirnica koje sadrže šećer

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...