Savet nutricionista

Moraš sve da pojedeš - najčešča roditeljska greška

Umesto što terate dete da isprazni tanjir ili mu ugađate kuvanjem omiljenih jela, dozvolite mu da se upozna s namirnicama
Vaše dete & vi
14:02h
Moraš sve da pojedeš - najčešča roditeljska greška

Dete od malih nogu valja naučiti zdravim navikama u ishrani. Međutim, mnogi roditelji se suočavaju sa probirljivom decom, kada je reč o hrani. Jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave jeste što ih teraju da sve pojedu iz tanjira umesto da im dozvole da se prvo upoznaju sa namirnicama.

Mama, neću ovo da jedem!Retko koji mališan nije probirljiv kad je o hrani reč, pa većina roditelja muku muči da privoli dete da jede hranu koja je zdrava, a njemu neukusna. U tim nastojanjima mame i tate često nesvesno prave greške koje ne vode ostvarenju cilja.

Tanjir mora biti prazanUmesto da se ubeđujete kako mora da pojede sve iz tanjira, bitnije je da dete bude sito i zadovoljno. Roditelji često preteruju u veličini porcije koju serviraju detetu. Stručnjaci kažu da je pravilo da se za svaki obrok sipa po kašika svake namirnice.Teranje na jeloVeoma je naporno i za vas i za dete da se svaki put svađate kad za ručak imate nešto što ono ne voli da jede. Teranjem da to jede pravite sebi medveđu uslugu, jer je velika mogućnost da mu se ogadi i hrana i ceo ritual ručavanja. Umesto da vičete na njega, pravite se da ne obraćate pažnju. Svakog narednog puta kad mu ponudite „omraženo“ jelo, dete će se manje buniti i vremenom će bez pogovora početi da jede tu hranu.

Bolje voda nego sokAko dete često pije sokove, nemojte se čuditi što nema apetit. Preporučljivo je da pije pola čaše prirodnog soka dnevno, a sve preko toga je suvišni šećer. Zato sok zamenite vodom ili ga barem njom razblažite!

Kuvate samo ono što dete voliIz straha da dete ne ostane gladno, mame često pripremaju jela za koja pouzdano znaju da ih mališan neće odbiti. Umesto da mu stalno tako udovoljavate, poslužite se trikom i pripremite obrok koji sadrži bar jedan njemu omiljeni sastojak, a uz to dodajte namirnicu od koje zazire. Ukoliko je dete starije, uključite ga u proces spremanja hrane jer ćete ga tako motivisati da proba sve.Nagrađivanje hranomPogrešna je taktika da dete za pojeden ručak treba nagraditi slatkišima ili grickalicama. Ako već želite da ga nagradite, organizujte aktivnost u kojoj ćete svi uživati.Pustite ih da eksperimentišu s hranomPrema jednom istraživanju, da bi dete prihvatilo određenu vrstu hrane, potrebno je da mu je ponudite bar 20 puta. Zato ne odustajte ako je prvi put odbije. Dozvolite mu da se postepeno upoznaje s namirnicama iz mrskog mu jela tako što će se igrati njima, opipavati ih i samo stavljati u usta. Malo će se uflekati, ali će sigurno lepo jesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs