Jednostavno i zdravo

Savet za mame: Kako hraniti dete na plaži

Boravak na moru podrazumeva češće obroke napolju, na plaži, pa ishranu treba prilagoditi takvim uslovima. Otkrivamo na šta bi trebalo obratiti pažnju kada je ishrana deteta u pitanju
Vaše dete & vi 11.07.2013. - 19:47h Autor: Yumama.com
Foto: Shutterstock

Visoke temperature i promenjen ritam spavanja smanjuju potrebu za kalorijama, ali se to često nadoknađuje preteranim unosom sokova i sladoleda. I to na štetu redovnih obroka. Pošto borave u uslovima visoke temperature, deci je potrebno više vode. Međutim, ako su sklona uzimanju sokova, treba ih razblaživati, jer pojedini sokovi sadrže veliku količinu sorbitola - koji može da izazove bol u trbuhu i dijareju (proliv). Gazirani napici sadrže veliku količinu šećera, izazivaju dehidrataciju i smanjuju apetit, a to znači manje konzumiranja kvalitetnije hrane.

Najjednostavnije je sa bebom koja sisa. Dojte je češće, ali je i ponudite vodom, jer će to pomoći njenoj dobroj hidraciji. Majke koje doje, takođe moraju da se dobro hidriraju. Poželjno je da uzimaju kvalitetne užine u vidu svežeg i suvog voća. Ponesite nekoliko bočica sa vodom - svakako koristite flaširanu vodu. Izmlazano mleko odmah stavite u bočice, dobro ih zatvorite i stavite u frižider. Ako mleko nosite na plažu, stavite ga u rashladnu kesu ili termos.

 

Sladoled je poželjan letnji slatkiš, ali na kraju glavnog obroka, da ne bi smanjio apetit za drugu hranu. Ostale slatkiše bi trebalo zameniti voćem. Ako dete preskoči neki obrok, ponudite mu frape od voća sa mlekom ili jogurtom.

Odojčad i mala deca su mnogo češće od odraslih podložna bolestima koje su izazvane bakterijama u hrani, posebno u mleku. To se dešava jer njihov imuni sistem nije do kraja sazreo. Uzimanje hrane koja sadrži ove bakterije izaziva mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, dijareju, ponekad temperaturu. Zbog toga kupujte uvek mlečne proizvode iz frižidera, ljuštite voće i uvek perite ruke pre obroka - i vaše, i dečje.

Ako se beba hrani mlečnom formulom, pre nego što pođete na plažu - spremite formulu i stavite je u rashladnu kesu ili ručni frižider. Ako je negde zagrevate, učinite to neposredno pre hranjenja. Takođe, možete  odvojeno da ponesete vodu i prah za formulu i napravite obrok na plaži. Nekoj odojčadi u toplim letnjim mesecima više prija hladnija formula, ali nikad ispod sobne temperature. Takođe, možete da ponesete sterilnu vodu za pravljenje formule, ili toplu vodu u termosu. 

Prednost je unapred pripremljen obrok. Spremljenu hranu za bebu držite dobro zatvorenu, u plastičnoj posudi, koju ćete da stavite u ručni frižider. Ukoliko na plažu idete kolima, nađite mu mesto u najhladnijem delu auta. U suprotnom, neka stoji u hladu. Planiraje obrok u okviru dva sata. Na plaži pronađite senovito, mirno mesto, kako bi beba mogla na miru da uzme obrok. Već spremljena hrana za bebe, kao cerealije ili mleko, ili sveže isceđeni sokovi - treba da se odmah pojedu i popiju. Držanje hrane na visokoj temperaturi može za par sati da izazove gastrične smetnje, povraćanje i proliv. Ostatak mleka ili formule obavezno bacite, jer klice iz bebinih usta  mogu da dođu u kontakt sa ostatkom. Ni stavljanje u frižider ne smanjuje rizik od kontaminacije. 

Za obrok na plaži, sigurnije su komercijalne kašice. Odvojte koliko je potrebno, a ostatak odmah vratite u frižider. Nikad ne hranite bebu direktno iz teglice, osim ako ne služi za pojedinačni obrok. Pljuvačka na kašičici može da sadrži bakterije koje će kontaminirati ostatak hrane u teglici. Kašice sa prirodnim konzervansima, kao što su kiseline ili šećer, mogu duže da ostanu sveže nego hiperproteinske. To se naročito odnosi na voćne kašice sa jabukom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...