Naučite mališane da dele svoje stvari

Pravila za roditelje: Naučite dete da ne bude sebično!

Poštujte prava deteta da raspolažu svojim stvarima, ne nazivajte ih škrticama i pohvalite ga za dobre postupke
Vaše dete & vi
14:52h
Pravila za roditelje: Naučite dete da ne bude sebično!
Foto: Shutterstock

Negde oko treće godine deca počinju da shvataju šta znači biti vlasnik nekog predmeta. Tada je važno da ne ugrozite njegovo pravo da štiti svoje i da mu primerom pokažete da je lepo deliti stvari sa drugima. Ipak, kako bi naučio da deli, ne smete ga na to terati.

1. Ne pokušavajte da na silu dete učinite darežljivim. Svaki pritisak u vaspitanju okrenuće ga protiv vas ili ga učiniti nesigurnim.

2. Poštujte pravo deteta da raspolaže svojim stvarima. Ono mora naučiti da donosi odluke šta da radi s njima.

3. Mališana nikad ne nazivajte škrticom.

Slušajući iz dana u dan kako ga etiketirate, ono neće naučiti da deli stvari, nego će zaključiti da je loše i da ga niko ne voli.

4. Dete voli roditelje i pokušava da ih imitira. Ako mu oni svojim primerom pokažu da sa drugima treba deliti stvari, dete će tu naviku usvojiti i neće postati škrtica, a naučiće i kako pronaći meru u davanju stvari.

5. Objasnite mu prednosti deljenja igračaka: „Dozvoli drugarima da se igraju tvojom igračkom, i oni će tebi dati neku svoju. Najbolje je da sakupite sve igračke i da se svi se zajedno igrate.“

6. Primetite sve detetove dobre postupke i pohvalite ga. Znajući da se radujete njegovom dobrom delu, na sličan način pokušaće da zasluži nove pohvale.

7. Neka dete oseti čari poklanjanja. Iskustvo da je usrećilo nekoga će mu dugo ostati u sećanju kao nešto vrlo lepo i prijatno.

8. Pričajte priče u kojima dobro pobeđuje zlo i gde pozitivni likovi uvek nešto rado dele s drugima.

9. Poslednji savet - imajte poverenja u svoje dete, volite ga i ne sumnjajte u njega. Tako ćete ga vaspitati u dobrog čoveka, koji će i u budućnosti znati kako da poklanja i primi poklon od drugih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs