Kršenje date reči tretira se kao laž

Ispunite deci ono što ste im obećali

Ako kažete da ćete nešto uraditi za njega, a ne bude tako, mališan nikad više neće imati dovoljno poverenja u vas
Vaše dete & vi
22:34h
Ispunite deci ono što ste im obećali
Foto: Thinkstock

Koliko ste puta svom mališanu nešto obećali, a kad je došao trenutak da to ispunite, izmislili ste nekakav razlog da to ne uradite?

I drugi roditelji rade to isto, ali ovakvo ponašanje može da ima dublje posledice na razvoj deteta i njegov budući odnos s vama.

Roditelji obično daju obećanja iz više razloga, kao što su potkupljivanje, izbegavanja svađe ili zato što žele da dete sačuvaju od razočaranja. Međutim, deca ne zaboravljaju da ste dali reč, a na taj način grade poverenje i povezanost s roditeljima. Zato dobro zapamtite, ako prekršite obećanje, mališan će vam ubuduće manje verovati!

Evo najčešćih obećanja koje roditelji daju deci i redovno ih krše, nesvesni posledica:

1. Pisanje domaćeg zadatkaAko obećate detetu da ćete mu pomoći oko pisanja domaćeg zadatka, nemojte da ispadne kao da je zadaća vaša! Mališanu svakako morate biti na usluzi ako negde zapne ili ako mu nešto nije jasno, ali ako zadatak dete ne bude samostalno rešavalo, činite mu medveđu uslugu jer nećete uvek moći sve da radite umesto njega. Zato mu to i objasnite i kad završi tu obavezu, obavezno ga pohvalite.

2. Drugara možeš pozvati sledeće nedeljeNe odgovaraju vam trka i galama u kući, pa ste igranje deteta s drugarima prebacili za iduću nedelju. Pazite da tako i bude jer klinci pamte sve detalje! Mnogo je realnija i iskrenija varijanta da se odmah dogovorite kad tačno drugar može doći kod vas i toga se onda zaista i držite.

3. Vraćam se odmah

Bez obzira na to da li ste planirali da odete u šoping, kod lekara ili na kafu s prijateljicom, nemojte reći da se brzo vraćate. Detetu se, u zavisnosti od toga kog je uzrasta, i pet minuta može činiti kao večnost, pa je pametnije dati mu obećanje koje može da shvati. Recimo, ako je po podne, recite mu da ćete se vratiti pre nego što dođe vreme za odlazak u krevet i ispoštujte to!

5. Obećavam da te neće boletiBol je subjektivna stvar i ono što vas ne boli, dete verovatno hoće. Zato ga nemojte uveravati da primanje vakcine, na primer, nije ništa strašno ili da će ogrebotina od pada proći za pet minuta. Bolje mu recite: „Malo će zaboleti, ali će bol vrlo brzo i proći.“

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs