Atraktivno, dinamično i izuzetno dekorativno

Osvetljenje kreira atmosferu

Nekada su stanove i kuće krasili samo lusteri, stone, podne i eventualno zidne lampe, a danas je na ovom polju učinjen neverovatan pomak
Enterijer
04:40h
Osvetljenje kreira atmosferu
Foto: Shutterstock

U savremenom enterijeru svetlosni efekti su neizostavni detalj koji kreira atmosferu i ambijent. Nekada su stanove i kuće krasili samo lusteri, stone, podne i eventualno zidne lampe, a danas je na ovom polju učinjen neverovatan pomak, tako da su plafoni, zidovi, police, pa čak i podovi pretvoreni u razigrane svetlosne površine.

U zavisnosti od toga kakvo je osvetljenje u enterijeru, on može da bude super moderan prostor, topli stambeni kutak ili poslovno hladan, bez obzira na to kakav je nameštaj i kakvi su detalji.

Police, šank, vitrine više ne moraju da budu statični delovi, jer ugradnjom lampica postaju atraktivni, dinamični i izuzetno dekorativni. Ipak, da bi se na tavanicama i zidovima dobio pravi svetlosni efekat, neophodno je da se angažuju stručna lica, električari, gipsari i dekorateri koji kreiraju neverovatne efekte, posebno kada se kombinuje svetlo različitih boja.

Stručnjaci za enterijer preporučuju da se u svakoj prostoriji, naročito u dnevnom boravku, postavi nekoliko individualnih svetlosnih izvora, na primer luster u kombinaciji sa malim lampicama (tzv. mačjim očima) na plafonu ili zidne lampe u kombinaciji sa plafonjerkama i ugradnim svetlom na vrhu visokih ormara i gornjih kuhinjskih elemenata, gde je snop svetla uperen u plafon što prostor čini zanimljivijim i prostranijim.

Kada su lusteri u pitanju, retro stil se vratio na velika vrata, a najvažnije je da oni budu ogromni i vizuelno dominantni. U trendu su neobični oblici i boje, a što se materijala tiče sve je dozvoljeno, od perja preko plastike do kristala. Lusterima je mesto u svakoj prostoriji, raskošni i kitnjasti modeli efektno izgledaju i u kupatilu, kuhinji ili hodniku, a ne samo u dnevnom boravku i spavaćoj sobi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs