Roditelji, oprez

Mislite na njihove oči: Kako odabrati naočare za sunce za decu

Tamna stakla bez zaštite propustiće više lošeg zračenja jer se zenice šire kako bi mališan bolje video, pa je bolje da ne nose nikakve nego nekvalitetne
Vaše dete & vi
00:44h Autor:
Mislite na njihove oči: Kako odabrati naočare za sunce za decu
Foto: Shutterstock

Da li su deci zaista potrebne naočare za sunce?

Stručnjaci za vid jednoglasno odgovaraju sa „da“ jer sunčevo ultraljubičasto (UV) zračenje uzrokuje brojne probleme vida povezane sa starenjem, kao što su očna mrena i makularna degeneracija.

Dakle, deci je, baš kao i odraslima, leti potrebna zaštita od sunca da kasnije ne bi imali problem sa vidom!

Kada kupiti prve naočare

Klinci mogu da nose naočare tek kada počnu sigurno da hodaju. Za njih, bez izuzetka, treba kupovati samo one sa sertifikatom (originale), a ne jeftine kopije. Zašto? Zato što se skupljanjem i širenjem zenice reguliše količina svetla, a time i zračenja koje ulazi u oko.

Šta obavezno treba da ponesete na letovanje sa bebom, pročitajte OVDE.

Ako ispred oka stavite pretamne naočare ili one bez UV zaštite, mozak automatski širi zenicu da bi u oko ušlo više svetla, a samim tim će ući i više negativnog sunčevog zračenja. Dakle, bolje je ne nositi ništa, nego naočare koje nemaju nikakvu funkciju sem estetske.

Kako izabrati

Veliki prijanjajući okviri - najbolji način da sprečite ulazak UV zraka i prašine u oči svog deteta su sunčane naočare sa relativno velikim okvirima koji vrlo dobro idu uz lice.

Nelomljivi okviri - izaberite naočare koje imaju fleksibilne okvire izrađene od teško lomljivog materijala (nikako od stakla). To će sprečiti slamanje okvira i moguće povrede lica ili očiju zbog pucanja usled udarca.Elastična trakaStavlja se na krajeve ručkica kako bi se sprečio gubitak naočara.

UV oznaka - obavezno proverite koliku zaštitu imaju naočare koje su se detetu dopale.

Kako zaštititi bebu na plaži od ujeda insekata i kako joj zaštititi kožu, saznajte OVDE.

Oprezno sa jeftinim modelima

Postoje i jeftine sunčane naočare koje imaju UV zaštitu. Ipak, one mogu da imaju neke druge rizike. Naime, američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda zatražila je povlačenje nekoliko vrsta jeftinih sunčanih naočara sa tržišta.

Razlog je bio nedozvoljena količina olova u njihovoj površinskoj boji. Takođe je poznato da okviri i stakla jeftinih naočara nisu dugog veka kao kod kvalitetnih. Ako niste sigurni koje sunčane naočare da odaberete za dete, obratite se oftalmologu koji će vam pomoći savetima i preporukama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

NaočareBebe