porodica

10 POSTUPAKA TOKSIČNIH MAJKI: Žena koja radi ovakve stvari u stanju je da potpuno uništi psihu svog deteta

Većina ljudi u pojmu majke vidi požrtvovanu ženu koja gaji bezuslovnu ljubav prema svojoj deci i koja će učiniti sve da svoje potomstvo izvede na pravi put, odricajući se usput svega i svačega. Da li je tako?

Vaše dete & vi
15:06h Autor:
10 POSTUPAKA TOKSIČNIH MAJKI: Žena koja radi ovakve stvari u stanju je da potpuno uništi psihu svog deteta
10 navika toksičnih majki, Foto: Shutterstock

Iako misle da rade najbolje za svoju djecu, ponekad stvari ne funkcionišu tako. Ako imate toksičnu majku, to može imati posledice koje će vas pratiti do kraja života. Prema Awarenessact.com, ovo je deset tipova toksičnih majki.

Majka koja kontroliše

Ovo je majka koja voli sve kontrolisati. Želi da dete učini tačno ono što je rekla, kada je rekla i kako je rekla.

Invazivna majka

Ovo je tip majke koja ne dopušta detetu ni mrvicu privatnosti. Ona sve proverava i prema detetu se često ponaša kao da nije osoba. Želi znati sve što dete radi.

Majka i ćerka
foto: Shutterstock

Majka koja zanemaruje

Ovaj tip majke radi samo ono što njoj godi. Nije srećna što mora brinuti o detetu pa će napraviti samo minimalno, ako i to. Ona u suštini zanemaruje dete. Ne zanima je kako je dete provelo dan, retko će učestvovati u aktivnostima sa decom i slično.

Majka puna nerealnih očekivanja

Ovakva majka očekuje da dete bude savršeno u svakom trenutku. Očekuje najbolje ocene i uvek drži do najviših standarda. Čak i kad dajete sve od sebe, to joj nije dovoljno.

Agresivna majka

Sa ovakvom majkom se teško može nositi. Postaje agresivna zbog sitnica. Dete može dati sve od sebe da je ne naljuti, ali ništa je ne čini zadovoljnom. Zato na detetu neprekidno iskaljuje svoj bes.

ljuta majka, majka i ćerka
foto: Profimedia

Narcisiodna majka

Ovo je majka koja želi da sve bude savršeno, ali njene želje su uvek ispred potreba deteta. Uvek se predstavlja kao savršena majka.

Majka kojoj dete mora biti roditelj

Ovakva majka brine o sebi, dolazi kući sa frizurom i ne zanima je šta se događa u kući. Ona dete tera da prebrzo odraste.

Glumljenje žrtve

Majka glumi žrtvu, a dete usput podseća koliko je za njega učinila. Iako se toksične majke ovim često počinju koristiti i od vašeg detinjstva, uglavnom zbog svojih ciljeva.

Majka i ćerka, ljutnja
foto: Shutterstock

Upoređivanje sa drugima i favorizovanje

Toksična mama često ističe favorita među decom da bi zadržala kontrolu nad njima. Pokušava manipulisati njihovom potrebom da se nadmeću za njenu naklonost, takođe utiču na odnose među braćom i sestrama.

Posramljivanje i okrivljavanje

Ova manifestacija toksičnog majčinskog pristupa može se prepoznati po preterivanju i uveličavanju vaših propusta pred drugim ljudima i okrivljuje vas za vlastite greške.

Fraze koje toksična majka u ovim prilikama koristi su često "ti uvek" i "ti nikad".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs