ispovest jedne porodilje

ISPOVEST ŽENE KOJA SE PORODILA NA CARSKI: Plakaćeš, paničićeš i drhtati u isto vreme, sve dok se oporavljaš od porođaja

Jedna majka detaljno je opisala svoje iskustvo nakon carskog reza. Suočila se tamnom stranom porođaja.

Trudnoća
13:22h Autor:
ISPOVEST ŽENE KOJA SE PORODILA NA CARSKI: Plakaćeš, paničićeš i drhtati u isto vreme, sve dok se oporavljaš od porođaja
Foto: Printscreen/ Youtube/ Sarah Saunders

Uloga majke je jedna od najlepših ali i najtežih. Tokom trudnoće, majke jedva čekaju da beba stigne, maštajući o svim zajedničkim trenucima koje će doživeti.

Međutim, ono o čemu se jako malo govori jesu oni manje lepi trenuci, kroz koje jedna porodilja prolazi. U zavisnoti od toga da li je majka rodila prirodnim putem ili carskim rezom biće uslovljen njen oporavak.

Ukoliko se žena porodi carskim rezom, može imati dosta komplikacija, dok će njen oporavak biti znatno teži.

Porođaj
foto: Shutterstock

Jedna urednica i majka podelila je svoje iskustvo nakon carskog reza. Kejt Auleta opisala je sve ono kroz šta jedna trudnica prolazi od trenutka dolaska u porodilište.

"Ići ćeš u bolnicu sa slatkom torbom u kojoj si spakovala stvari, a nakon carskog reza nećeš moći da sediš a da ne osećaš bolove, što mučnine od epidurala čini još neugodnijim. A onda moraš izaći iz kreveta da bi uzela bebu koja plače. Zbog toga bi najbolje bilo da zamoliš medicinsko osoblje da bebu odvedu na par sati kako bi mogla da se oporaviš i da je donesu na podoj kada bude gladna", rekla je ona.

porođaj
foto: Shutterstock

Kejt je istakla da joj je period nakon porođaja veoma teško pao, suočila se sa velikim stresom i bolovima.

"Moj muž bi vam rado ispričao moj paničan razgovor sa sestrom, i to samo zato što sam čula da moje dete štuca. Plakaćeš, paničićeš, znojićeš se i drhtati u isto vreme, sve dok se oporavljaš od porođaja. Strašno je, priznajem. Ali čim sledećeg jutra ugledaš svetlost dana, duboko ćeš udahnuti i osećaćeš se čudno, beskrajno bolje i radosnije.", rekla je Kejt.

mama i beba
foto: Shuterstock

Opisala je i kako je provela dane dok je nosila kateter, kao i kako je izgledalo njegovo vađenje.

"Ako žele da ti izvade kateter, čak iako po prvi put u životu uživaš u tome što ne moraš piškiti, to prvo mokrenje biće vrlo čudno iskustvo. Ti, odrasla žena, moraš naučiti kako da piškiš. Malo je ponizno dok stojiš iznad wc šolje dok te medicinska sestra pridržava jer ne možeš sama stajati. To prvo mokrenje je uglavnom bolno", govori Kejt a onda se dotakla i dana kada kreneš kući.

"Nekoliko dana kasnije, ići ćeš kući. Tvoj partner ili osoba koja dođe po tebe, budi sigurna, voziće sporo kao nikad u životu. Praktično ćeš šepati po kući. Biće sve isto kao pre, ali shvatićeš da se nešto definitivno promenilo. Istovremeno ćeš se osećati i mnogo veće i mnogo manje. Sediš sa bebom u rukama i misliš 'dobro, šta sad?' i onda se možda rasplačeš, možda ćeš samo ćutati, ali sigurno ćeš biti zapanjena", rekla je Kejt.

Otac i beba, Tata i beba, Tata, Beba
foto: Shutterstock

"Pre sedenja polako se prevrni na stranu kreveta, neka ti partner nežno stavi jastuk pod glavu. Polako se podiži do sedećeg položaja, a onda sedi. Znaj da će ti tako biti iduće dve nedelje. I konačno, prva defekacija. Medicinska sestra će ti verovatno dati tabletu za stolicu, uzmi je! To će učiniti ovo iskustvo puno lakšim. Ako odjednom osetiš potrebu za pražnjenjem creva, uzmi časopis, knjigu ili telefon i ponesi sa sobom. Dok sad razmišljam o tome, preznojavam se, ali dobra vest je što je svaki sledeći put sve lakše, zato nastavi dalje", zaključila je Kejt.

Ovo je ispovest jedne majke koja je prošla kroz sve ono što većina majki prolazi. Ipak, sve može biti individualno, te ne znači da će svako proći kroz iste stvari.

Važno je što više pričati o ovakvim temama, te na taj način širiti svet o značaju jedne majke. One su velike lavice, te ih treba poštovati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs